vavi

Chodí Pešek okolo…

 

Chodí Pešek okolo… a pořád píše

 

 

       Milan Pešek je poměrně hodně diskutovaným a probíraným občanem Vimperka. Jedni ho uznávají, jak otevřeně a odvážně zveřejňuje své názory a zjištění, druzí ho považují za problematickou a zdiskreditovanou osobu. Proč to tak je? Zjednodušeně se dá říct, že takové reakce vyvolává, protože předkládá veřejně své postřehy ze Zastupitelstva města, komentuje rozhodování jeho členů a navíc sleduje i jednotlivá rozhodnutí vedení města a jeho úředníků.

 

       Padají různé otázky a diskuze mezi lidmi: Může si to vůbec dovolit? Proč to asi dělá? Proč si znepříjemňuje život? Padají i slova, že „ještě uvidí“ a podobně.

 

       Na prvně zmíněné otázky jde odpovědět jednoduše. Dovolit si to může, protože není zaměstnancem úřadu města, nepracuje ani v žádné organizaci řízené městem a prakticky od vedení města nic nechce. Takže pro něj neplatí to, čeho se tady lidé obvykle obávají. Nemůže přijít o práci nebo o funkci, nemá zájem, aby město podporovalo jeho podnikání a od úředníků toho taky moc nepotřebuje. Takže „dovolit“ si to může.

 

       Proč to tedy dělá? Zamyslel se někdo nad tím, že mu jde třeba opravdu o to, aby se v našem městě (v jeho městě) dělalo vše transparentně a v zájmu všech občanů? Napadlo někoho, že mu jde o to, aby se nevyváděly finanční prostředky z rozpočtu města nehospodárně a pořád dokola v zájmu určitých skupin a jednotlivců?

 

       Milan Pešek používá ve svých komentářích někdy tvrdé a na můj vkus ostré výrazy. Některé jeho články by snad ani nemusely být napsány a zveřejněny. Přitom by se ale nemělo ztratit, co důležitého a podstatného přinášejí jeho postřehy pro Vimperk a jeho občany. Problémy a kauzy, na které upozorňuje, jsou pravdivé a je nutné na ně upozorňovat. Ještě důležitější ale je tyto problémy odstraňovat a řešit. Vždy mi důležití lidé v mém životě říkali mluv pravdu, a pokud Tě někdo kritizuje, přemýšlej o tom, zda je to opodstatněné a v zájmu věci. A poděkuj mu za to, nebo ho přesvědč o opaku. Pouze tak se chyby odstraní.

 

       Za upozornění na nedostatky, nesprávné jednání, špatně odvedenou práci a nevhodné nakládání s finančními prostředky by se tedy nejenom Milanu Peškovi, ale i ostatním mělo poděkovat a uvítat je. Nestojí za to nejprve se ptát a zjišťovat, kdo to řekl, a pak se na něj zaměřit a co nejrychleji ho zkompromitovat a pošpinit. Zaměřit bychom se především měli na poukazovaný problém nebo nedostatek a zabývat se jím a řešit ho. Možná se pak občané nebudou bát svůj názor prezentovat sami a ne přes někoho odvážného. Potom tady bude takových pánů Pešků třeba více. A naše město bude pro nás všechny krásnější a spokojenější.

 

       Děním ve městě a jeho rozvojem se zabývám jako občan, členka spolků a zastupitelka tak dlouho, že už mě tuhle někdo nazval pamětníkem. To mě podnítilo k tomu, abych se nad rolí pana Peška zamyslela a rozhodla se, že budu veřejně a pravidelněji komentovat dění v našem krásném městě. Třeba to pomůže a v budoucnu nás bude víc.

 

Takže nejenom za sebe panu Peškovi děkuji.

 

Věra Vávrová

 

 


{jcomments off}