peseknove

180 nových garáží pro Sojčák

 

180 nových garáží pro Sojčák

 

 

       Před volbami 2018 byl jeden z taháků na voliče vybudování parkovacího domu na Sojčáku. Dokonce bylo již vydáno stavební povolení a jen připomenu, jak to celé dopadlo. Z plánovaného jednopodlažního domu za 10 milionů korun, který prosazovali Jihočeši 2012 během svého 18-ti měsíčního působení na radnici, byl díky nově zvolenému vedení tento projekt přepracován na třípodlažní dům. Cena tohoto projektu byla navýšena na více než 35 milionů korun a zároveň nové vedení odhlasovalo, že je to drahé a proto ho nebudou stavět. Tímto nezodpovědným jednáním připravili občany Sojčáku o cca 70 parkovacích míst, které jim původní projekt nabízel.

 

       Pan místostarosta Kuncl před několika měsíci uvedl, že při venčení psa prošel Sojčák a našel 140 nových parkovacích míst. Kolik jich reálně vzniklo, ví každý občan ze sídliště.

 

       Jelikož se touto otázkou také již dlouhodobě zabývám, jen připomenu navrhovaný generální pardon, spočívající v „přimhouření oka příslušných orgánů“ nad špatně zaparkovaným autem v důsledku katastrofálního nedostatku parkovacích míst, který ovšem nebyl akceptován.

 

       Místo obcházení Sojčáku, kde jen těžko najdete sebemenší plácek na zaparkování, tak jsem si sedl nad katastrální mapu Vimperka a hledal smysluplné řešení. Z tohoto průzkumu vyšla idea, která bude jedním ze stěženích bodů pro Jihočechy 2012 v nadcházejícím volebním období 2022 – 2026.

 

Město Vimperk je vlastníkem níže uvedených parcel:  

 

Číslo parcely    plocha      
1822/8 3226 m2
1822/14 93,0 m2
1822/7 91,0 m2
1822/4 5434,0 m2 
1822/16 877 m2
1822/17 309 m2
Celkem  10030,0 m2

 

 

       Část těchto parcel je v současnosti užíváno společností ČR Beton Bohemia spol. s r.o. – betonárna Vimperk, Sušická ulice. Tato betonárka vznikla jako dočasná stavba před více než 30 lety a její další působení není pro Vimperk tak podstatné, jako je řešení neudržitelné situace s parkováním aut na Sojčáku. Ukončením nájemní smlouvy vznikne pro společnost ČR Beton Bohemia určitě nepříjemná situace, ale pevně doufám, že potřebu navrácení uvedených pronajatých městských pozemků, pro stavbu nových garáží, pochopí. Není mi známo, jak je nájemní smlouva se společností ČR Beton Bohemia koncipována, ale věřím v koncensus zúčastněných stran.

 

 

Následující obrázek demonstruje současnou betonárku i s popisem parcel.

bet1

Situační mapa stažena z ikatastru.

 

bet2

Situační mapa z ikatastru i s chodníkem pro majitele budoucích garáží.

 

 

       Jihočeši 2012 budou prosazovat vybudování cca 180 nových garáží, které město bude primárně pronajímat občanům s trvalým bydlištěm na Sojčáku.

 

Nastíněný ilustrační obrázek ukazuje, jak budou garáže řešeny:

bet3

 

 

       Výši nákladů na vybudování jedné garáže jsem konzultoval se stavební firmou a měla by se vejít do 100.000,- Kč. Tedy město za 18.000.000,- Kč získá garáže pro 180 vozidel, čímž se značně uvolní situace s parkováním na Sojčáku.

 

       Současné vedení města za poslední rok rozhazovalo peníze plnými hrstmi, a tak pro nově zvolené zastupitele bude složité vyřešit, kde najdou nějaké volné investice pro tento projekt.

 

       Financování 180 nových garáží navrhují Jihočeši 2012 realizovat prostřednictvím účelového úvěru ve výši cca 20 milionů. Úvěr bude splácen prostřednictvím vybraného nájemného z garáží. Nájemné z jedné garáže, která bude i elektrifikována, se předpokládá okolo 1.000,-Kč/měsíc. Za rok se na nájemném vybere přes 2 miliony korun, tedy tento úvěr bude splacen za 10 let bez toho, aby město do tohoto projektu vložilo jedinou korunu.

 

       Součástí stavby bude i vybudování chodníku ke garážím ze Sojčáku (viz. červeně vyznačená trasa). Z důvodu bezpečnosti bude v prostoru vjezdu na ulici Sušická snížena max. rychlost na 70 km/h.

 

Pevně doufám, že Vás tato idea oslovila a pomůžete jí Jihočechům 2012 realizovat.

 

S pozdravem

 

Ing. Milan Pešek

 


{jcomments off}