Nové expozice v muzeu připomínají letošní kulatiny Vimperka

Víte, že roku 1555 došlo k vydláždění Vimperka? Že na konci 16. století bylo ve Vimperku 169 domů? Že roku 1898 bylo ve Vimperku zavedeno první veřejné osvětlení ulic? Že první samoobsluhu ve Vimperku mohli nakupující navštívit v roce 1960? Přesně takové informace, a k tomu spoustu dalších, najdete od prvního květnového dne v muzeu na vimperském zámku.

 

První květnový den se v prostorách zámku konala za hudebního doprovodu Marnotratníků vernisáž výstavy ‘750 let od první písemné zmínky o Vimperku’. Její autorkou je vedoucí muzea Milena Smolová. Kromě informací o událostech, které Vimperk zažil během své už dlouhé historie, se návštěvníci můžou těšit na zajímavé exponáty. „V rámci této výstavy návštěvníci mimo jiné uvidí, jakým přístrojem se pouštělo žilou nebo jak vypadal nůž na operaci kýly, což není běžně k vidění,” zve na prohlídku Milena Smolová.

 

Spolu s touto expozicí připomínající kulaté vimperské jubileum se v muzeu nachází od středy nově další výstava věnovaná jinému výročí. Připravil ji Stifterův pošumavský železniční spolek ke 120. výročí zprovoznění železnice ve Vimperku.

 

Kromě těchto dvou nových výstav najdou návštěvníci ve vimperském muzeu stálé expozice věnované sklářství, knihtisku a Národnímu parku Šumava.

 

 

Josef Rychtář

 

 

{gallery}vimperk/2013/kveten/muzeum/{/gallery}