Legenda Čáslavská besedovala ve Vimperku

Velký a opravdový olympijský zážitek v roce, kdy se žádné olympijské hry nekonají, měli 18. dubna 2013 možnost prožít žáci dvou vimperských škol – Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické a Základní školy Tomáše Garrigue Masaryka.

 

V sále hotelu Zlatá hvězda ve Vimperku se ve dvou besedách měli možnost setkat s naší legendární úspěšnou sportovní gymnastkou, sedminásobnou olympijskou vítězkou a čtyřnásobnou mistryní světa, paní Věrou Čáslavskou. Při besedách, které moderoval Zdeněk Tulis a hudebně doprovodil gymnazista Michal Hrdý, Věra Čáslavská slovem i fotografiemi přiblížila začátky své sportovní kariéry na sklonku 50. let minulého století, vzpomínala na první neúspěchy, souboj s nervozitou při úvodních závodech, ale i na první úspěchy, které odstartovaly její pozdější hvězdnou kariéru. S diváky se podělila o své zážitky z olympijských her v japonském Tokiu v roce 1964 a i z těch následných, konaných o 4 roky později v Mexiku.

 

Připomněla i dobu pražského jara v roce 1968 a i komplikace, které nastaly okupací Československa armádami států Varšavské smlouvy 21. srpna téhož roku. Jako signatářku dokumentu “Dva tisíce slov” ji tehdejší režim na olympiádu ještě pustil, ale v následujících letech jí už nic nedovolil. Tím spíš, že při olympijském slavnostním ceremoniálu, kdy obdržela zlatou medaili společně se sovětskou závodnicí, odvrátila během hraní hymny SSSR hlavu od sovětské vlajky, aby tak dala najevo svůj nesouhlas s okupací země. Představitelé vládnoucího režimu se jí pak odvděčili v roce 1971 vyloučením z ČSTV a ona sama se pak věnovala trenérské činnosti.

 

Zvláštní kapitolu vzpomínek pak Věra Čáslavská věnovala legendárnímu běžci Emilu Zátopkovi, se kterým ji pojilo dlouholeté přátelství a celá řada i velmi veselých zážitků. Setkání se slavnou olympioničkou bylo opravdu velmi milou a poučnou záležitostí.

 

 

Mgr. Roman Hajník, G a SOŠe Vimperk

 

{gallery}vimperk/2013/kveten/caslavska/{/gallery}