zamek

Ministerstvo kultury: Zámek chceme převzít

Tak kdo se ujme vimperského zámku? Na otázku posledních měsíců možná už budeme znát brzy odpověď. Česká televize hovořila ve své středeční reportáži o převodu na ministerstvo kultury jako o hotové věci, ale jak nám sdělila tisková mluvčí tohoto ministerstva Lenka Brandtová, zatím nelze potvrdit definitivní výsledek.

 

zamek2(foto jr)

 

Dosavadní správce zámku ve Vimperku, Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava, už jím být nechce. „Domníváme se, že naším primárním úkolem je ochrana přírody, nikoliv péče o kulturní památky,” říká už delší dobu ředitel parku Jiří Mánek. Proto se správa parku chce zámku zbavit a nabízí ho dalším státním institucím k převzetí. V případě, že by se taková instituce se zájmem o nemovitost nenašla, hrozí, že by zámek skončil v soukromých rukou.

 

Již delší dobu se spekulovalo, že zámek převezme coby národní kulturní památku ministerstvo kultury. Termínů už padlo několik. Až se zdálo, že zájem není tak horký.

 

Jak nám ale potvrdila mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová, ministerstvo chce vimperský zámek od majitele, kterým je ministerstvo životního prostředí, skutečně převzít. „Ministerstvo kultury odeslalo ministerstvu životního prostředí dopis s tím, že nabídku převodu akceptujeme,” okomentovala aktuální stav.

 

„O zámek máme zájem, protože se jedná o národní kulturní památku,” vysvětluje mluvčí. A to i přesto, že úředníkům na ministerstvu je znám stav objektu. „Víme, že zámek Vimperk je v nevyhovujícím technickém stavu, který však není havarijní. S částečným využitím projektové dokumentace, kterou zpracovala Správa NP a CHKO Šumava, je možno připravit plán postupných oprav a revitalizace zámeckého areálu,” představuje plány ministerstva v případě, že se stane novým vlastníkem vimperské památky.

 

Na tahu je nyní ministerstvo životního prostředí. Pakliže nezmění svůj postoj, nemělo by převodu nic bránit. „Pokud nedojde ze strany MŽP k nějaké změně, vydáme Národnímu památkovému ústavu pokyn k přípravě převzetí zámku,” říká Lenka Brandtová.

 

 

Josef Rychtář