d

Víte, jak bude Vimperk vypadat 2030?

 

Víte, jak bude Vimperk vypadat 2030? Aneb bydlení ve Vimperku.

 

 

      Dnes je nás ve městě evidováno 7255 obyvatel a počet stále klesá. Za poslední dekádu o 550 lidí. Když jsem se díval do strategického plánu Vimperk 2030 (web města), tak jsem zjistil, jak bude město za dvě volební období vypadat.

 

       Citace: „ Vimperk ve spolupráci s místními zaměstnavateli a díky efektivní bytové politice docílí nárůstu počtu obyvatel na úroveň před 100 lety …“ To měl Vimperk 8674 lidí.

 

       To znamená, že v následujících letech do roku 2030 udělá město vše pro nárůst o 1400 lidí. Zkusím si představit, co všechno to asi obnáší.

 

 

Třeba jak zajistit lidem, aby měli kde bydlet.

 

 

       Město má 1042 nájemních bytů a jsou obsazeny. Nárůst by znamenal postavit takových 400 – 500 bytů. Že by do toho šel privát, no nevím. Možná drobnějších pár desítek. A zbytek? Je to asi na městě postavit bytové domy?

 

 

Má starostka Martanová a její koalice plán, jak toho dosáhnout?

Co to je efektivní bytová politika?

 

 

       Když jsem vzal vedení radnice, po rezignaci J. Martanové v květnu 2017, tak za mnou přišlo několik lidí, že by rádi si tady postavili domy a usadili se zde.

 

       Zjistil jsem, že není co ke stavbě nabídnout. Starostovi Petráškovi se rozpadl plán na Hrabice (investice města 25 – 30 mil Kč), i po snížení ceny na polovinu za starostky Martanové to koupilo pár lidí a jinak nic. Dokonce Petrášek to chtěl dotovat z města…(Prachatický deník 2015 12.02).

 

       Taky vás hrozně štve, když vidíte, jak se staví ve Čkyni, na Vacově, ve Staších, v Máří, ve Zdíkově a jinde?.

 

       Proto jsme oprášili záměr satelitního bydlení v prostoru pod Hrabicemi, který na radnici byl zpracován roku 2008. Plocha má nevýhody (svah, úzká silnice, žádná infrastruktura, atd.) Ale je tam dobrá orientace prostoru pro stavební i pohledový final. A protože město nemělo peníze na vybudování, tak jsme řekli v roce 2017, že zkusíme privát. Vypracovali jsme městem vyhlášení záměru a pokračovalo se dál podle zákona.

 

       Na záměr reagovalo Bidli (holding Modrá pyramida) s tím, že tam za své finance postaví rodinné domky na prodej. V té době bylo nad deset zájemců. Dále postaví rozvody vody, elektriky, kanalizaci, chodníky, silnice atd., podle projektu a stavebního povolení, které město mělo již zpracované a schválené. To pak vše bezúplatně předá městu. Rozpočtová cena stavby v roce 2018 byla 45,4 mil Kč. Cena za pozemek byla nabídnuta 3,6 mil. Kč. Má to i jasné pojistky. Ve zkratce – když projekt do termínu firma nepostaví, nezprovozní, město může vše zrušit a zpět odkoupit za 10% ceny pozemku, to je 13 Kč/m2.

 

 

Zastupitelstvo to schválilo svým usnesením č. 677 ze dne 18. 6. 2018.

 

 

       Nic divného, takto se postupuje i jinde. A vnímám takto i doplňující upřesnění smlouvy, tak jak to zaznělo na zastupitelstvu dne 2. 5. 2022.

 

       Je to realitní developerská spolupráce s městem. A dobrá zpráva pro lidi přijít do města, nechat si postavit moderní domek i s 600 m2 zeleně kolem něj. Navíc místními firmami.

 

       Projekt výstavby developerem má jasné podmínky a je bezpečný, má rozvojovou logiku nabídky pro realitní trh města. Tento trh zde ani neexistuje. Podle nás by to mohlo ho rozhýbat.

 

       Teď po čtyřech létech před volbami do zastupitelstva města se v médiích objevily články očerňující rozhodnutí spustit tento projekt jako výhodnou věc pro náš region.

 

       S. Hlava mne a nás přímo nazval „tuneláři“. Vyjádření dalších (Paštika, Petrášek, Martanová, Kuncl) jsou podobná. Prý jsme prodali pozemky pod cenou a „porušili jsme povinnost řádného hospodáře“. B. Petrášek to publikoval již v roce 2018. Jde to z „jednoho hnízda“. Prostě špinit, pomlouvat bez všech souvislostí. Rozjíždí se zase to svinstvo Samizdatu a Satirikonu jako před čtyřmi léty?

 

        Jasně říkám, že cíl výstavby rodinného bydlení je pro Vimperk výhodný a potřebný.

 

        Upozorňuji, že tito jmenovaní jako zastupitelé měli vždy k dispozici všechny dokumenty a celý postup odpovídal pravidlům. Na mne jako starostu nebyl podán podnět na policii pro trestný čin.

 

       Je přímo komické i příznačné, že společnosti Bidli tato dnešní vládnoucí koalice dále pak schvalovala v létech 2019 – 2022 další usnesení pro tento projekt. Přitom to mohli kdykoli zarazit.

 

       A je to i důležitý signál o lidech, kteří řídí město. Po volbách 2018 si mohou dělat s městem, co chtějí, mají absolutní vládu v zastupitelstvu nad městem.

 

A co toho všeho naslibovali….

 

       Nedivím se ani názorům, že to nakonec Bidli odpíská. Snad se to nestane. Byla by to blbá zpráva pro všechny. Nebo ne?

 

Přeji hezké dny.

 

Pavel Dvořák exstarosta

 

 

       Jó a ještě zpráva pro všechny. Udělali jsme také stavební parcely na ploše bývalého hřiště na Sloupu. Tam se dá snad stavět. 

 

d

 

domy 

 

 

 


{jcomments off}