Advent v “Pohodě”

V DOZP Sociální pohoda na Javorníku dovedou prožívat adventní chvíle opravdu naplno. Už od 3. prosince připravili zaměstnanci pro klienty, ale vlastně i pro sebe, pestrý vánoční program.

 

Více k prožitkům času vánočního sociální pracovnice domova Marie Káňová a Dana Krejčí:

„ Začali jsme pěkně zvesela. Hned 3. prosince sme si dopřávali pestrou kulturu. Jako první dostaly příležitost vystoupit děti ze Základní školy ve Vacově. Bylo to moc milé vystoupení s hudbou, tancem, recitací a samozřejmě vánočními koledami.

 advent1

Poté všechny přítomné potěšili uživatelé domova, kteří předvedli krásně nastudovanou pohádku o Červené Karkulce – ta měla úspěch nejen proto, že pohádky k Vánocům prostě patří, ale i protože byla zahraná a zazpívaná s takovým nasazením, za jaké by se nemuseli stydět ani profesionálové. Poděkování za realizaci představení na prknech která znamenají svět“ patří Martině Vávrové, Michaele Hejtmánkové a Anně Šmídové, ale také švadlence paní Haně Kadlecové, která pomáhala vytvořit pohádkové kostýmy našim hercům. Všechny zde uvedené dámy figurovaly jako produkční i producentky a investovaly do vzniku (nejen) tohoto představení určitě víc než jen svůj čas a chuť pracovat.

 advent3

Pozvání na adventní oslavy přijal Babský sbor z Horního Poříčí a pod taktovkou Marcely Chocholové, všechny přítomné doslova vtáhl do kouzelné adventní nálady. Čím? No přece písněmi a melodiemi, které jsou s Vánoci neodmyslitelně spjaty i těmi, které s nimi až tak úplně nesouvisí (ale jsou stejně krásné). Ani my, zaměstnanci domova, jsme se nenechali zahanbit a také jsme vystoupili: se známou písní „Ta slepička kropenatá“ za doprovodu Simonky Křížové a její harmoniky. Tréma se tentokrát nedostavila, všechno se podařilo a opět se účinkující klaněli při potlesku – krásný zážitek měli nejen diváci a posluchači, ale i my účinkující.

 

O den později se klienti domova zúčastnili tradičních plaveckých závodů ve Strakonicích. I letos byla konkurence silná – celkem dvanáct zařízeních sociálních služeb vyslalo své reprezentanty. Z celkového počtu závodníci DOZP Sociální pohoda, o. p. s. Javorník obsadili a z loňska obhájili 4.místo. A jsme na něj patřičně hrdí!

 plavci2

Následující den, ve čtvrtek 5. prosince, nemohla chybět tradiční návštěva – Mikuláš s andělem a jejich pekelnou družinou. Krásné básně a místy i písně byly odměněny bohatou nadílkou.

 

Naposledy jsme v úterý 17. prosince s klienty našeho domova zpříjemnili odpoledne uživatelům na LDN ve Vimperku. Znovu jsme přehráli pohádku O Červené Karkulce a tentokrát jsme kromě potlesku a pochvaly dostali i další dárek. Zdejší pracovníci – Alenka, Lukáš a Zdeněk – si pro nás připravili zpívání a tak jsme si společně zanotovali ty nejhezčí vánoční koledy.“

 

A to ještě programy v domově nekončí advent a Vánoce se vlastně slaví nepřetržitě, tak přejme, ať jsou prožité s radostí a ve zdraví.

„Děkujeme všem zaměstnanců za péči a starost o naše klienty a abychom na někoho nezapomněli, veliký DÍK patří všem, kteří v letošním roce s námi spolupracovali,“ doplňují ještě Marie Káňová a Dana Krejčí.

-mk,red-

 

{gallery}vimperk/2013/prosinec/javornik/{/gallery}