Jubilejní Houština slov

Jubilejní 10. setkání poetů a veršotepců s názvem “Houština slov” se v sobotu 18. ledna uskutečnilo v MěKS ve Vimperku. Jejímu duchovnímu otci a organizátorovi Romanu Darmo-šlapu Szpukovi, který celý večer uváděl, se na tyto “kulatiny” podařilo přizvat výkvět básníků nejen z Vimperka, ale i širokého šumavského okolí a z Prahy.

11. roman darmo-šlap szpuk

 

 

Četní návštěvníci si tak mohli hned zkraje vyslechnout “pocitové” verše ostříleného poetického barda Ferry Klišíka a poté i Petra Magdon Šuláka a hned na to kameníka Richarda Vondráška, který zasedl do úžasného křesla pro hosta, aby přečetl své básně v pravidelném rytmu.

1. ferry klišík  2. petr magdon šulák  3. richard vondřášek

 

Dekadentní poezii na setkání představil Jaroslav Štol – jeho syrové básně byly skvěle i hořko-vtipně vypointované a sklidily velký potlesk. Až démonologickou notou znechuceného současníka v působivém přednesu dekadenty reprezentoval známý to “gellnerovec” Pája Reichart Reichy. Se svou troškou do poetického mlýna jsem si dovolil přispět i já – Pražák Vltavou křtěný, co na Šumavě nechal kus svého srdce – zahrál a zazpíval jsem několik svých písniček a coby zástupce romantiků přečetl i svou milostnou poezii.

4. jarda štol  5. pavel reichy reichart  6. mike perry

 

V tomto duchu se nesly i verše “romantičky” Jaroslavy Veselé a písňové texty Laca Čepce – alias Ladislava Čepičky – vedoucího zámeckého muzea při Národním parku Šumava. Laco dal i dramaticky ztvárněnou častušku a spolu s Poštomilem Wimberským jako jediní vnesli do sobotního večera prózu. “Pošťákova” dobře zpracovaná historka ze života i závěrečné haiku sklidily velký potlesk.

7. jaroslava veselá  8. laco čepec  9. poštomil wimberský

 

10. jana filothea
Nemohlo být lepšího završení večera, než chytré básně ve volném verši , které ve své “desetiminutovce” zpatra přednesla Jana Filothea – soustředěný poslech publika toho byl důkazem.

Jak je vidět, večer hýřil nejen žánry, ale i styly přednesu a různorodostí poetickou. Bez nadsázky je možné konstatovat, že se mimořádně vydařil. Díky za to Romanovi i řediteli MěKS Jaroslavu Pulkrábkovi, a teď už jen musíme věřit, že se Darmo – šlapovi napřesrok podaří načnout i další desítku.

Takže na jedenácté Houštině slov na shledanou, přátelé!

text: Mike PERRY, foto: Ludmila Klhůfková

 
 
diskusní kroužek