Sešli jsme se na rynku…

Škoda jen, že těch kteří se sešli nebylo tolik, kolik si dobře připravený program zasloužil. Ale i tak odpoledne a večer na vimperském náměstí vládla pohoda, dobrá nálada, i čilý ruch a občas drama…

 

sejdeme se 129

 

Slavnosti měly mimo jiné za cíl připomenout dvě významná výročí, zapsaná v kronice města.

Samozřejmě  byl vzdán hold tiskaři Johannu Alacrawovi, který v roce 1484 přinesl do Vimperku knihtisk z bavorského Pasova a vytiskl tu první český kalendář. Sice brzy odešel, protože v místě tehdy lidé tolik tisků, aby se tu dobře uživil, nekupovali, ale přesto za sebou nechal v historii města nesmazatelnou stopu. Dva z jeho latinských tisků jsou vystaveny v muzeu na zámku.

 

sejdeme se 130

 

Druhé výročí, které  slavnosti připomněly, je smutnější, ale i to k historii patří –  před 110 lety zasáhl a zničil velkou čát vimperského náměstí požár (středa 24. července, r. 1904). Domy, tehdy  kryté došky,  podléhaly ohni jeden za druhým a do dvou hodin, jak uvádí historické prameny, hořelo 48 domů na náměstí i v předměstí. Tuto událost připomněli svou přítomností  a ukázkou stále  funkční historické hasičské techniky hasiči z Buku v dobovém oblečení, i doprovodná výstava v Kaplířově ulici.

 

sejdeme se 148

 sejdeme se 184

 

Hasičská stříkačka pak posloužila i k obveselení – děti  ji využívaly po svém …

 sejdeme se 1104

 

Jarmarečníci prodávali a vyvolávali o sto šest, jenže… i nepoctivec se našel (v tom se zase ty doby tak moc neliší), byl odhalen a pěkně vykoupán – doslova.  Dostal důrazné ruční varování a studenou koupel v městské kašně, to aby si příště rozmyslel šidit!

 sejdeme se 1143

sejdeme se 1148

 

Zahájení vystoupením mažoretek od nejmenších po nejstarší bylo tradičně “chytlavé” a roztleskalo všechny diváky. Hlavně nejmenší holčičky si odnesly povzbuzující potlesk za vé výkony, ale  líbily se všechny skupiny.

 sejdeme se 114

 

Pohádka pro děti zaujala nejen  mladší generace a dobře se po celou dobu bavili všichni.

 sejdeme se 170

 

Ocenění potleskem i “zpívanou”si odnášeli Staročeští harmonikáři. Pohoda s Pohodou – to byly chvíle vyplněné kapelou Pohoda, která hrála až do doby, kdy obloha potemněla (nejen díky dešťovým mrakům, ale i díky pokrčilé hodině).

 sejdeme se 152

sejdeme se 1163

 

 

 

Zlatým hřebem slavnosti k zahájení letní turistické sezóny byl noční “živý orloj” na městské zvonici.

     sejdeme se 1170   sejdeme se 1181

sejdeme se 1174

Sobotní akce se vydařila – pořadatelsky i výkony aktérů jednotlivých vystoupení a představení. Jedničku tak na pomyslné vysvědčení zaslouží nejen organizátoři (město a kulturní středisko ve spolupráci s místními spolky), ale především účinkující – od mažoretek, přes divadelní a šermířské skupiny, jarmarečníci, muzikanti – prostě všichni, kteří program připravili a navzdory  večernímu zamračenému nebi dotáhli do konce. A že ten stál opravdu za to!

 -zf,as-

Kompletní fotoreportáž Zdeňka FORMÁNKA  najdete ve fotogalerii.