REAKCE Ivety Preslové: Ad. Prohlášení města k výzvě

Ad. Prohlášení města k výzvě (celý text ZDE)

 

REAKCE

Jelikož jsme od města osočováni z nekalých praktik ohledně konání veřejného shromáždění k budoucnosti hotelu Vltava, myslím si, že je zapotřebí, aby se vyjádřila i druhá strana, tedy naše. Správně používám množné číslo. I když jsem jmenována pouze já, tak jsem nikdy nebyla na žádném jednání či schůzce sama…ať s p. Pulkrábkem či ve středu v kině.

 

V sobotu – 24.8.2013 jsme při cestě z Kubovy Huti ( kterou svolal p. Kantor), řešili možnost zvrácení dané situace. Rozhodli jsme se, že bude nejlepší vyvolat veřejné shromáždění v co nejbližší době, kde se lidé vyjádří k danému problému a dozvíme se něco více i od zástupců města, které jsme měli v plánu pozvat. Cestou proběhl telefonický rozhovor s p. Petráškem, ve kterém bylo řečeno, že ve středu nemá nic naplánováno, ale na volném MěKS se musíme domluvit s p. Pulkrábkem (ani zmínka o tom, že něco takového má v plánu i město). Hned tento den jsme proto vyrazili na zámecké slavnosti za p. Pulkrábkem, který nám potvrdil včetně jeho zaměstnankyně, že na 99% se v kině žádná akce další týden nekoná a že první akce, která se tam koná je až 2.9.2013. Následující den (v neděli) došlo k telefonátu od p. Pulkrábka, ve kterém nám sdělil, že MěKS volné není, jelikož se tam koná beseda o drogách. S p. Kantorem jsme se domluvili, že si zamluvíme čtvrtek 29.8.2013. V pondělí jsme se všichni účastníci akce sešli, abychom dali dohromady koncepci veřejného zasedání. Na té došlo k telefonickému rozhovoru mezi p. Kantorem a p. Petráškem, ve kterém se domluvili, že se sejdou druhý den ráno. Druhý den ráno mi p. Kantor volal s tím, že se domluvili, že veřejné zasedání se bude konat 5.9.2013 a to ze dvou důvodů. Ve čtvrtek měl p. Petrášek domluvené důležité jednání a mohla by dorazit pouze pí. Martanová. Druhým důvodem byla informace, že do 5.9.2013 budou mít všechny důležitá jednání za sebou a budou moci občanům Vimperka sdělit říci verdikt. Z tohoto důvodu se konání veřejného zasedání přesunulo na 5.9.2013 v 17:00 hod.

 

Jelikož jsem a chci být aktivní členkou komise prevence kriminality, vydala jsem se na středeční akci do MěKS, abych se podívala, o co se jedná v uvedené přednášce o drogách, na kterou byly reklamy pouze na stránkách města. A ano, upřímně jsem byla zděšená a naštvaná. Celý sál obsadili pouze 3 lidé, kteří si byli přednášku vyslechnout. Podivovala jsem se nad tím, že uvedená akce byla málo prezentována, na čemž jsme se shodli i s účinkujícími. Poté jsem jim sdělila, že jsme sál ten den chtěli využít k jiným účelům a to z důvodu, který město velice pálí a přijde nám víc než aktuální. Nic víc, nic míň. Pozastavuji se ještě nad tím, jestli se městu vyplatí svítit v takovémto prostoru, vynakládat energi, atd. pro 3 lidi (my jsme si chtěli sál pronajmout za peníze na několik hodin). Uvedená přednáška se konala od 19:00 do 19:53 hod. Při odchodu jsem se ještě zastavila v kanceláři MěKS, kde mi bylo sděleno, že p. Pulkrábek již přítomen není a má dovolenou až do zastupitelstva. Poté jsem se zaměstnankyní probírala uspořádání stolů na 5.9.2013, ale ani tehdy mi nebylo sděleno, že se jedná o akci města, že do toho nemůžeme mluvit.

 

Teď, ale opravdu k věci. Já si nemyslím, že je zase tak důležité kdo akci svolává. Naopak si myslím, že město by mělo být rádo za zájem občanů o své bydliště. Mělo by být rádo za iniciativu a mělo by pomoci každému, kdo v tomto městě s nějakou iniciativou přijde – zvláště když jde o záchranu centra města. Nikoho jsme na plakátech neuráželi – zástupcům města vadí, že jsme je pozvali na jejich vlastní akci (podle nás naší akci). Tvrdě se ohrazuji proti tomu, že jsme město nějak obviňovali či dokonce pomlouvali. Naopak, od začátku tvrdíme, že tady musíme táhnout za jeden provaz, nikoliv jít proti sobě. Je to v zájmu nás všech. Veřejné shromáždění jsme chtěli konat z toho důvodu, že tam můžeme dohromady přijít na to, jak danou situaci řešit. Bohužel nevíme, zda když již bude po všech jednáních s pronajímateli, ještě nějak dokážeme situaci zvrátit. Proto jsme toto zasedání chtěli uskutečnit co nejdříve, aby ještě o ničem rozhodnuto nebylo. Tímto se zástupcům města omlouváme, jestli jsme je něčím urazili, ale zabývat se co dělat s vyvěšenými letáky mi přijde zbytečné. Možná se spíš dopředu sejít, dát hlavy dohromady a domluvit se na dalším postupu ke čtvrtečnímu zasedání.

 

Tímto opět apeluju na všechny – Vimperáci, nebuďme lhostejní.

Iveta Preslová