Snad přichází konec stylu politiky posledních let

NÁZOR VLADIMÍRA VÁCHY: Když jsem ve čtvrtek odpoledne otevřel po besídce v mateřské školce internet, nechtěl jsem věřit svým očím. Ministryně obrany Peake odvolána. Poslouchal jsem zdůvodnění pana premiera a přemýšlel o tom, co si ještě lidé nechají líbit. Na dotaz novináře na tiskové konferenci, zda odvolání bylo načasováno po schválení daňového balíčku, navýšení platů poslanců, přijetí penzijní reformy a LIDEM tak byla využita ke schválení, dostal odpověď, že dříve opravdu, ale opravdu na odvolání nebyl čas. A nejen to, lidé, kteří pomohli udržet vládu jsou skutečně bezostyšně odměněni. Šnajdr v dozorčí radě Čepro, Fuksa ředitelem Aeroholdingu, Šnajdr v dozorčí radě ČEZ.

 

 

Tedy všechno, co bylo potřeba udělat, bylo uděláno. V jiném světle se teď jeví i naše poslední stanoviska v Bruselu. Končí dosavadní pezident. Trochu jsem hrál šachy a mám pocit, že toto je skutečně šachová partie promyšlená na mnoho tahů dopředu. Co může vyvrátit mé přesvědčení, že nemůže následovat nic jiného, než že LIDEM konečně odejde z vlády a ta padne, ale je s tím počítáno. My jsme si to, co jsme potřebovali, zařídili a teď ať si to vylíže nová vláda. Nikdo by nebyl tak naivní, aby si mohl myslet, že tohle všechno projde bez ztráty kytičky.

 

 

Myslím,že LIDEM si skutečně nic jiného nezasloužila za svoji věrolomnost a přepočítala se v tom, že vládu drží pod krkem, tohle skutečně nemohla správně odhadnout. Při vysvětlování premiera Nečase, proč byla ministryně obrany odvolána, jí bylo vyčítáno, co všechno je neobhajitelné. Ale cožpak ji pan premier tak málo znal, když ji obsadil do této pozice? Co to je za personální práci? Ani tomu nelze příliš věřit a zdá se, že to bylo předem jasné.

 

 

Mám pocit, že pro řadu lidí nebudou Vánoce svátky klidu, například ČSSD se svými preferencemi se orosilo čelo a možná symbolicky přichází skutečně konec světa. Konec světa? Ne. Snad přichází konec toho, jak se dělá u nás politika v posledních několika letech.

 

 

 

Vladimír Vácha,
předseda oblastního sdružení ANO 2011