Občané odmítající rozšiřování prvních zón byli vyslyšeni v parlamentu

PETICE: Pod petici „NE-35 procent prvních zón v NP Šumava” se podepsalo 11 000 občanů. Ti odmítají zvyšování rozlohy prvních zón v návrhu zákona o NP Šumava, který předkládá Ministerstvo životního prostředí. Vyzývají zákonodárce, aby odhlasovali zákon, který trvale určuje 1. zóny v rozsahu do 20% území a zamezuje tak dalšímu usychání lesů.

 

petice parlament

 

 

V rámci schůze Petičního výboru PS Parlamentu ČR se šumavská petice projednávala za účasti veřejnosti. Většina přítomných ze šedesátičlenného publika se dostavili na podporu požadavku petice a jejich předkladatelů: Petra Martana, poradce v lesnictví; Naděždy Kavalírové, předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR; Josefa Kalbáče, poradce prezidenta republiky.

 

 

Mezi další účastníky patřili šumavští starostové: Jiří Jukl z Hartmanic, Václav Vostradovský z Kvildy a Antonín Schubert z Modravy, který je předsedou Svazu obcí NP Šumava.

 

 

Petr Martan přednesl na obhajobu petice vyčerpávající argumentace. Jemu oponoval náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař, ale i Jaromír Bláha, který zastupoval petici Hnutí Duha, požadující zvyšování prvních zón v rozsahu přes 50% území parku.

 

 

Petenti si přivezli i mezinárodní podporu od Mikroregionu Šumava – Bavorský les, který vydal písemné prohlášení – nesouhlas s dalším zvětšováním rozlohy prvních zón v NP Šumava. Jde o uskupení starostů obcí obou států. Za české starosty jsou v uskupení Michal Šnebergr, Jiří Jukl, Rudolf Salvetr a další.

 

 

Z vystupujících na projednávání zazněla podpora pro nerozšiřování 1. zón v NP Šumava. Umírněný přístup v zónaci by preferoval exministr životního prostředí Miloš Kužvart. Z přítomných čtrnácti poslankyň a poslanců pobavil přítomné Vojtěch Filip (KSČM) tím, že již „nemůžeme poroučet větru a dešti”. Výrokem nemyslel opakovat někdejší zprofanované heslo z dob budování komunismu, ale upozornění, že nelze stanovit, aby zákon určoval, do kolika let se 1. zóna „připraví” na vyhlášení. Záleží totiž na přízni přírody a ne na vůli člověka.

 

 

Poslanci Petičního výboru Poslanecké sněmovny nakonec odhlasovali toto usnesení: „Před projednáním zákona o NP Šumava v PS budou všichni poslanci seznámeni s peticí „NE-35 procent prvních zón v NP Šumava”. Také přítomný předseda Podvýboru pro ochranu přírody a krajiny Bořivoj Šarapatka prohlásil, že v tomto podvýboru bude petice brána v úvahu.

 

 

za petiční výbor:
Petr MARTAN

 


foto: PS ČR