Co říkají zastupitelé na automaty ve Vimperku

Jedním z hodně diskutovaných bodů na posledním zasedání zastupitelstva bylo to, jak se má město postavit k podnětu provozovatelů heren, v němž navrhují stanovit určitá závazná pravidla, aby i nadále ve Vimperku zůstaly výherní automaty (více zde).

 

Co řekli jednotliví zastupitelé na zasedání k otázce, zda ve Vimperku nadále provozovat automaty:

 

Pavel Dvořák

Musím zopakovat svůj názor, který už jsem pronesl dříve. Nesouhlasím s výrazem ‘krvavé peníze’. Drogy, prostituce, hry a alkohol nelze zakázat, protože se skryjí. My jsme se touto otázkou zaobírali i v rámci kraje v klubu Jihočeši 2012. Zjišťoval jsem u kolegů, jak se k tomu staví a jaké mají zkušenosti v jiných městech. Můžu říct, že většina starostů, případně i poslanců sněmovny souhlasila s mojí myšlenkou, že totální zákaz vytváří prostor pro mafii. Jsou známy případy, že se tyto prostory (bývalé herny zrušené vyhláškou – pozn.red.) stanou různými kluby, ‘eseročkami’, jsou dokonce případy, kdy hráči dostali karty, aby tam mohli chodit, a ten byznys jede dál.
Já proto tedy vítám, co předložený návrh řeší, a vidím v tom posun. Posun k tomu, že se dá o tom jednat.
Víte, pane starosto, vy jste v lispopadu uveřejnil článek, kde jste říkal, kolik přijde peněz z nového rozpočtového určení daní. A že všechno bude nej nej nej. A ono to dnes vypadá, když budeme rádi, že to bude fifty fifty. Takže budeme na úrovni loňských nebo předloňských peněz. A tady se připravujeme o čtyři miliony korun.
Uvedu příklad ze Strakonic, kde šli cestou regulace, kdy herny mají od deseti večer přes noc zavřeno. Jak mi řekl strakonický starosta, už některé herny nevydržely konkurenční tlak a zavřely.
My jsme se v rámci klubu jednoznačně shodli na tom, že podpoříme variantu dvě (tj. vytvoření komise, která bude jednat s provozovateli – pozn.red.) Cílem práce komise by mělo být, aby provozovatelé heren měli jasno a abychom měli jasno i my, zda nám za to ty čtyři miliony stojí. S tím, že my jsme pro to jít cestou regulace.

automaty (1)-001
Stanislav Hlava

Za KDU-ČSL i za sebe chci říci, že nebudeme na komunální úrovni podporovat hazard ve městě, protože si myslím, že přínos do obecní pokladny je mnohem menší, než jaké průšvihy to přináší rodinám i celé společnosti. Na své úrovni musím proti němu, i proti prostituci, bojovat.

 

Věra Vávrová

Byla jsem proti tomu, aby tady hazard byl. Vycházím i z názoru obyvatel města, kteří když se doslechli, že chceme znovu o automatech jednat, tak mi říkali: to snad nemyslíte vážně. Já osobně, i co debatuji se známými, jsem proti tomu, aby ve Vimperku hazard byl.

 

Jiří Cais

I my jsme tuto otázku probírali (klub ODS – pozn.red). Abych řekl pravdu, já jsem samozřejmě proti hazardu, ale když se na to podívám z druhé stránky, tak nemáme žádné možnosti, abychom hazard úplně zakázali. Jak už uvedl pan Dvořák, vzniknou kluby bez možnosti kontroly. V tom případě si myslím, že je vhodnější, abychom o problematice jednali a nějakým způsobem hazard uvolnili, a tím měli možnost kontroly. V okamžiku, kdy se vzdáme kontroly, nebudeme už moci s tím nic dělat.

 

Roman Hajník

Já jsem vždycky z pozice své profese musel být proti hazardu. Každopádně, má-li hazard být nekontrolovatelný, mají-li vznikat soukromé kluby se soukromými klubovými kartami, kam se kontrola nedostane, protože karty nemá, a bude-li regulace přesná a účinná, tak jsem ochoten změnit své nekompromisní stanovisko. Navíc v předloženém návrhu, který, jak doufám, ještě bude precizován, stojí, že v případě porušení pravidel dojde k uzavření herny, což je sankce absolutní.

 

Zdeněk Ženíšek, tajemník města

Nejsem příznivcem hraní, ale ani nejsem příznivcem řešení ‘ode zdi ke zdi’, čili všechno povolit nebo všechno zakázat. Rozhodně souhlasím s tím, že to má být obec, a ne nějaké ministerstvo financí nebo někdo jiný, kdo rozhodne o tom, co na svém území chce a nastaví případné podmínky. Nemám v poslední době zprávy, že by docházelo k nějakým problémům ohledně heren, ani se nepotvrdilo to, že by nám zde hrály děti, ani to, že by občané prohrávali sociální dávky. Myslím, že klientela je úplně jiná. Ať chceme nebo nechceme, kromě negativních dopadů to má i nějaká pozitiva, jako je podnikatelská činnost, zaměstnávání lidí a pak samozřejmě plyne do rozpočtu města určitá finanční pomoc. Po změně zákonů je to teď čtyři a půl milionu, což je částka zajímavá, ale od roku 2015 by už neměla být. Osobně bych byl pro, aby cca 25 -30 procent šlo na sportovní činnost, kulturu a tak podobně a zbytek bych použil na údržbu sportovních, kulturních a školních zařízení v majetku města. Myslím, že by zastupitelé měli odpovědně zvážit, zda ano či ne, mně osobně se návrh provozovatelů docela líbí.

 

 

Čtěte také: Vyjádření provozovatelů heren

 

 

(jr)

 

foto: (jr)