15. březen 1939

NÁZOR PETRA ŠMÍDA: Dnes si připomínáme jednu z nejsmutnějších událostí veškerých našich národních dějin: 15. březen 1939.

 

V ten den v časných ranních hodinách vtrhla do zbytku českých zemí Hitlerova nacistická armáda, obsadila je a vyhlásila nad nimi tzv. protektorát Čechy a Morava. Došlo tak k bezpříkladnému porušení mezinárodního práva, dokonce i pochybných závazků mnichovských, nacisté provedli dlouho zamýšlený válečný plán, jímž zbavili státní nezávislosti jeden z nejkulturnějších národů evropských. Jednalo se tehdy o neomluvitelné násilí.

 

15. březnem 1939 byly zahájeny časy protektorátní, které všem Čechům a Moravanům přinesly nevýslovné utrpení. Zatýkání, zabíjení, neustálý strach a pronásledování. Dokonce ve zmíněné době na našem území pobýval jeden z nejhorších nacistických pohlavárů generál policie a SS Reinhard Hendrich, který se svým politickým chováním představil jako opravdový kat. Ostatně důsledky neblahého roku 1942 dopadly i na samotné Klatovsko v podobě masových poprav ve Spáleném lese u Lub.

 

Dnešní mladá generace žije ale vedle jiného Německa, jež je demokratické, hospodářsky silné a společensky vzkvétající. Naprosto se dnes nemusíme bát jeho nějaké agrese. Naopak již nějaký čas s ním spolupracujeme v rámci sjednocující se Evropy.

 

Proto v současnosti je 15. březen 1939 jen varovným mementem. Ti starší, kteří ho prožili, nikdy nezapomenou, zatímco pro mladé je především výstražnou kapitolou v dějinách naší národní historie.

 

Především pro ně bylo také napsáno toto zamyšlení.

 

Petr ŠMÍD