nova

Truhlářství Koška

PŘEDSTAVUJEME VIMPERSKÉ PODNIKATELE:

 

Truhlářství Koška

zakázková výroba masivního nábytku

 

Jiří Koška a František Koška. Vyrůstali spolu, a přesto to nejsou bratři.

 

 

Jak jste se vy dva Koškové dali vlastně dohromady?

 

Narodili jsme se ve stejný rok, jsme tři měsíce od sebe a bydleli jsme jeden dům od sebe. Chodili jsme spolu do školky, do školy, na učňák, pak nás na chvíli rozdělila vojna, a poté jsme se opět setkali ve stejné firmě, jako zaměstnanci v oboru truhlařina. Vystudovali jsme spolu učební obor “truhlář – nábytkář” v Českých Budějovicích.

 

 

Vaše první pracovní zkušenost s truhlařinou byla tehdy kde? Pracovali jste ve Vimperku nebo i někde mimo Vimperk?

 

Po vojně jsme začali společně pracovat pro českorakouskou firmu ve Vimperku. František tam nastoupil o rok dříve, já přišel o rok později a pracoval jsem tam 6 let.

V roce 2003 jsme se rozhodli, že bychom zkusili podnikat v oboru sami. Měli jsme už nějaké znalosti a zkušenosti. Tehdy byla v nabídce budova ve starých kasárnách, kterou jsme znali již z vojny. Oba dva jsme sloužili vojenskou službu ve Vimperku a věděli jsme, že je to pro naše podnikání vhodný objekt, o který máme určitě zájem. Tato budova dříve sloužila jako truhlárna pro vojáky z povolání a byla zde soustředěna veškerá řemesla. Elektřikář, malíř, zedník. Když se objekt převáděl ze státu na město, my už jsme v té době měli žádost o pronájem nebo odkoupení objektu. Byli jsme první zájemci a na základě výběrového řízení jsme objekt dostali.

 

Samostatně podnikat jste tedy začali kdy a musely proběhnout nějaké rekonstrukce?

 

Objekt jsme přebírali v září 2004, nato proběhly velké stavební úpravy, které trvaly přibližně půl roku. Prostory jsme přizpůsobili svým potřebám a díky tomu, že budova byla již dříve zkolaudovaná jako dílna, neměli jsme s kolaudací ani tolik papírování. Nyní je to již 9 let, co tu podnikáme.

 

 

 

Hned vedle vás se nachází truhlářství. Nekonkurujete si navzájem?

 

Navzájem si nekonkurujeme, protože každý děláme trochu jinou práci. Dokonce spolu i úspěšně spolupracujeme.

 

Pokud se zaměřím přímo na vás, jak jste se dostal k truhlařině? Je to rodinná tradice?

 

Mně se práce se dřevem líbila už odmala, měl jsem k ní vztah i k práci s kovem, takže jako druhý náhradní obor jsem měl obor “umělecký kovář”. Takže vždy obor týkající se řemesla. Hodně kluků tenkrát šlo do Českých Budějovic na různé učební obory a my s kolegou si vybrali obor “truhlář, nábytkář”.

 

Jaký je druh Vaší činnosti a dodáváte produkty pouze do České republiky nebo i do zahraničí?

 

Jsme zakázková výroba, nevyrábíme eurookna, ale kombinace dřevo masiv – lamino. Naším hlavním produktem jsou schody, vchodové nebo interiérové dveře, dále pak vrata, sedací nábytek, stoly židle, skříně.

Zakázková výroba nás živí, spolupracujeme například se stavební firmou Kanadské sruby Tábor, která využívá trvale našich služeb a veškeré vnitřní vybavení jejich srubů je vyhotoveno od nás. Dále určitě Praha je otevřený trh a pensiony na Šumavě.

 

  

 

 

Mohu si já, jako jednorázovou zakázku, u vás objednat třeba stůl a jak dlouho trvá jeho výroba?

 

Jednorázové výrobě se určitě nebráníme, ale není to práce, která nás živí. Děláme 2-3 zakázky, jako je kuchyně, nábytek, postele. Pokud budeme vyrábět stůl, určitě je vždy lepší sériová výroba, než vyrábět jednotlivý výrobek. Vyrobit takový stůl trvá minimálně den a půl a následně se musí ještě půl dne povrchově upravovat, lakovat a mořit.

 

Jaké druhy dřeva jsou považovány za exkluzivní a z jakých druhů vyrábíte ve Vaší firmě vy?

 

Exkluzivním materiálem je dub, jasan, javor, buk. Borovice se už tolik nepoužívá, občas modřín a nejvíce se dělá ze smrku. Jsou určitě i dražší materiály jako je cedr, ale tady se bavíme už o jiných cenách. Máme jasně dané, že pokud vyrábíme z jakéhokoliv dřeva, vždy se musí jednat o špičkovou práci, vyšperkovanou na maximum. I když to bude výrobek pro babičku, která nemá moc peněz, nedostane od nás nikdy nekvalitní výrobek.

 

Jaké máte strojové vybavení? S pilkou, rašplí a bruskou určitě nevystačíte.

 

Strojové vybavení zde máme ve velkém, dávali jsme ho dohromady přes rok. Používáme litinové stroje, které dosud doba nepřekonala, jsou spolehlivé a odvádí dobrou práci. K dispozici máme dvě pily, tzv. rovnačky – srovnávací, tloušťkovací frézu – protahovačku, frézy, vrtačky a k broušení egalizační brusku.

 

 

 

 

Jak se Vás dotýkají ceny konkurečních levných diskontů s nábytkem?

 

Konkurenční obchody s levnými výrobky jsou, ale s těmi se srovnávat nechceme. My se držíme určité kvality a z té neslevíme. Naší prioritou je výroba ze šumavského dřeva. Jsou to stromy i 150 let staré a naším dodavatelem dřeva je pan Hadrava ze Zdíkova. Dále, jak už jsem říkal, strojové vybavení máme na velice slušné úrovni. Jsme tedy konkurenceschopní.

 

Kolik máte zaměstnanců? Je to opravdu jenom Koška a Koška?

 

Celkem jsme tu tři. V tomhle počtu zvládáme výrobu. Samozřejmě pokud dostaneme větší zakázku, musí se brigádně zapojit i naše rodiny.

 

 

Přeji Vám, ať Vám tedy nezahálí stroje, ať máte dostatek zakázek a i nadále děláte kvalitní práci.

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková