nazor

Právní stát ?

NÁZOR ing. MILANA STRAKY k článku “Vinen je občan?” :

     Na rozdíl od pana Beránka mne nikdy nenapadlo přemýšlet, že by občan mohl za to, že se dané koncerty konají ve stejný den. Striktně gramaticky a právně odpověď zní ano. To však není hlavní otázka. Ta zní, jak je možné, že rockové koncerty a diskotéky jsou pořádány v hotelu Zlatá hvězda, který k tomu ve skutečnosti /technicky/ není způsobilý především

a) z hlediska hlukového,

-překračovány jsou povolené limity v zákonem chráněných zónách uvnitř i vně hotelu. Ze 7 mně známých měření provedených akreditovanými laboratořemi včetně státních v letech 2010 až 2012 v 5 případech, včetně toho posledního z roku 2012, byly limity překročeny. V jednom případě výsledek není veřejně znám, ve zbývajícím byly limity splněny. Zadavatelem posledně uvedených měření byl pan Kutil.

b) z hlediska kapacitního,

-sál je nedostačující ( má kapacitu 130 a přilehlá restaurace 50 osob); při uvedených akcích dochází k vysokému překračování povolené kapacity. K obojímu výše uvedenému prokazatelně dochází i u akcí zajišťovaných studenty.

Přitom pan Koška, nájemce a provozovatel diskotéky CALYPSO, jednoho ze dvou Vimperských sálů řádně zkolaudovaných a především technicky způsobilých k pořádání diskoték a rockových koncertů a s kapacitou větší než ve Zlaté hvězdě, studentům nabídl, že by svůj projekt mohli realizovat u něj za stejných podmínek jako ve Zlaté hvězdě. Byl odmítnut. Ani porušování zákonů, ani ohrožování bezpečnosti své i svých návštěvníků panu Blaschkovi a dalším zjevně nevadí a nevyvolává jejich slovy „potřebu cokoliv měnit“. Uvedená akce by se v právním státě ve Zlaté hvězdě vůbec nemohla uskutečnit a k souběhu by nedošlo.

Ing. Milan Straka