Starz končí – názor Pavla Dvořáka

STARZ končí a sportoviště přebírají Městské služby

 

V pondělí zastupitelstvo města rozhodlo o zásadní změně ve spravování sportovních a rekreačních zařízení. Od 1.6.2013 přechází správa na Městské služby s.r.o. Proběhla k tomu zajímavá rozprava. Jedním z aktivních účastníků byl i Pavel Dvořák.

 

 

Co říkáte výslednému hlasování ze 17 zastupitelů 11 pro tento návrh.

 

Je to po jednání jednoznačně pozitivní zpráva. Za poslední léta v zastupitelstvu jsem neslyšel tolik slibů a chvály toho, co bude, tak jako nyní. Hlavně od starosty, místostarostky a ředitele MěSl. Ing. Krále. Velmi pečlivě budeme sledovat, jak se to vše bude plnit.

 

 

První materiál byl předložen už v srpnu loňského roku a ten se příliš neměnil. Vy jste několikrát opakoval, že tam chybí další podrobnosti.

 

A ono to tam chybělo i tentokrát. Známe to všichni, největší problémy jsou v detailech. A detailně nebylo zodpovězeno mnoho otázek. Zejména pokud se týká přechodu z příspěvkové organizace STARZ na s.r.o. MěSl. To jsou otázky daňové, krytí ztrát (s.r.o. je vytvořeno pro zisk), rozhodování, komunikace s TJ a oddíly atd. Nutno také říci, že řízení MěSl spadá do kompetence rady města. Chybělo i podrobné vyjádření finančního výboru zastupitelstva.

 

 

Ale na to odpovídalo vedení radnice, že se nic nezmění.

 

Ano, a to je to pozitivum. Úspora jenom na zimním stadionu „tzv. synergetickým efektem, vyplývajícím z fúze obou společností v oblasti mezd a osobních nákladů se pohybuje mezi 700 až 900 tis. Kč” (citace z předloženého materiálu Ing. Krále). Na provozu Vodníku bude ušetřeno kolem 100 tis. a asi 750 tis. Kč se nebude investovat do provozu koupaliště. A tyto prostředky budou, dle slibu, investovány zpět do sportovišť. Bezvadná zpráva. A jestliže budou mít oddíly stejné podmínky pro svou činnost, tak to je ještě lepší. Hodně mi vadí, že o tom nikdo z vedení s nimi detailně nemluvil, nebyla nějaká vysvětlující schůzka. Jsou všichni zvědaví, jak to bude fungovat i proto, že se musí ještě město vyrovnat s naplněním dohody o převodu tělovýchovných zařízení v roce 2014 do majetku města.

 

 

Vy jste přednesl návrh na pokračování STARZu jako příspěvkové organizace. Jaké argumenty jste měl na mysli?

 

Především zkušenosti z mnoha měst. Prostě to můžete dělat tak nebo tak ale  město má jenom jeden balík peněz. Zkušenosti z Prachatic, Strakonic, Sušice či Tábora jsou dobré, tam to mají rozděleno. Funkční akční vedení klasické příspěvkové organizace je model. Je tam jasná ekonomika, řízení i kontrola. A Městské služby by mohly být dodavatelem potřebných kapacit pro STARZ. Vůbec nikdo jako alternativu z vedení to nepředložil. Proto jsme s tím přišli, bohužel diskuze k tomu nebyla. 

 

 

Neuspěli jste s tímto návrhem. Budete něco doporučovat, aby „sliby nebyly chyby“?

 

Bylo demokraticky rozhodnuto. Budeme navrhovat fixaci slibů do rozpočtu města, nějakou formu na převod do mandatorní čili povinné roviny rozpočtu. Aby vše deklarované bylo účelově pod kontrolou zastupitelstva a aby se zhruba těch ročních 2,4 mil. Kč (slíbené úspory plus 700 tis. podle rozpočtového určení – smlouva mezi městem a TJ) nerozplynulo jinam. A také asi 1 mil. Kč co si vytvořil STARZ v rezervě. Není to pozitivní návrh? Přece se nám jedná mít co nejlepší podmínky pro sportovní vyžití nás všech.

 

Děkujeme. 

Vimperk Eu. Lenka Doubková