dtestnavasistrane

Prodejci jízdenek na internetu

Neházejte peníze do koše – tímhle titulkem jsme začínali úvodní článek  k našemu seriálu na ochranu spotřebitele. A budeme jím i pokračovat, protože přesně vystihuje záměr: informovat  o věcech, které nakupujeme, užíváme, ale leckdy za své peníze nedostaneme takovou kvalitu, která by odpovídala. A tak je vlastně hodíme do koše. Kdo z nás si to může dovolit?

 

Tentokrát jsme se spolu s dTestem podívali natuzemské internetové prodejce jízdenek. Internet dnes využívá většina lidí – ať už k zábavě, poučení, nebo právě nákupům. Čehokoliv, včetně jízdenek. neznalost podmínek takového nákupu a následně prokázání se platnou jízdenkou může vést i k tomu, že prostě neodcestujete.  A tomu se dá předejít.

 

dTest komentuje a hodnotí:

Prodejci jízdenek si podle zákona mohou určit, zda a jak umožní svým zákazníkům storno. Právníci časopisu dTest se zaměřili na obchodní podmínky největších prodejců jízdenek v oblasti vnitrostátní železniční i autobusové dopravy, aby zjistili, jaké podmínky tento úkon doprovázejí. Stornovat jízdenku lze nejčastěji do půl hodiny před odjezdem, ale podmínky a poplatky se mezi jednotlivými dopravci liší. Při vyplňování objednávky je třeba dávat pozor na zadávané údaje, protože České dráhy a LEO Expres dle přepravních podmínek nevracejí jízdné za špatně vyplněné elektronické jízdenky.

Smluvní přepravní podmínky většiny prodejců čítají desetitisíce znaků. Výjimkou jsou České dráhy, u nichž naši právníci ve smluvní dokumentaci napočítali přes půl milionu znaků. Záludnosti či nezákonné pasáže jsme v podmínkách nenašli. Za zvláštní lze považovat ustanovení Student Agency, podle kterého cestující musí zaujmout své místo nejpozději pět minut před odjezdem. Kdo je zvyklý dobíhat autobus na poslední chvíli, může být nemile překvapen – na místo ztrácí nárok. Pokud je spoj již obsazen, Student Agency vrátí jízdné, ovšem strhne si z něj storno poplatek.

Při nákupu přes internet může být problém vytištění samotné jízdenky. U většiny dopravců však postačí číslo jízdenky nebo její zobrazení například na mobilním telefonu. Pouze Eurolines vyžadují vytištěnou jízdenku vždy. Při nákupu přes portál AMSBUS záleží na jednotlivém dopravci, zda mu stačí pouze kód, což se zákazník dozví během nákupu.

 

Šest nejznámějších tuzemských prodejců jízdenek –  jak mají upravené předkládání jízdních dokladů, jejich storna a změny?

jizdenky

 

Šťastnou volbu  prodejce,  klidnou cestu bez problémů a krásné léto přeje redakce www.sumava.eu.

 

-red, dTest-