ROZHOVOR: Planety Dance

Vimperská kapela Tiket se změnila na Planety Dance.


Proč tomu tak je, kdo, nebo co jsou Planety Dance, na to jsme se zeptali zpěvačky Ivy  Harazimové.

 

 

 

Planety Dance navazují na tradici kapely Tiket. Kdo je členem této kapely a jak dlouho  kapela funguje?

Je to vlastně již náš třetí název. Svojí první kapelu založil taťka, když mu bylo 17 let v roce 1972 ve Volarech a úspěšně vystupovali pod názvem Paterčata. Pak se název kapely změnil na Tiket a zhruba před pěti lety jsme se přejmenovali na Planety Dance, protože došlo k zásadním změnám v kvalitě hudby, obsazení i v repertoáru. K umění jsme měli v rodině všichni dost blízko. Maminka taťky a moje babička byla operní pěvkyně v Českých Budějovicích a jedna z našich blízkých příbuzných dokonce někdejší hvězdou v legendární lední revui Holiday on Ice, takže dědičné dispozice tady určitě sehrály svou roli. Já se ke skupině připojila ve svých 12 letech. Tenkrát nás bylo víc, ale v současné době hrajeme jen s taťkou a mamka nám dělá zvukaře a dopravce. Občas s námi vystupují hosté nebo kamarádi muzikanti.

 

 

Jak jste se do kapely dostala vy?

 

Mě k hudbě přivedl taťka. Od pěti let hraji na klavír a také jsem byla členkou pěveckého sboru Zvoneček, absolvovala jsem ZUŠ ve Vimperku a vlastně bez přestávky chodím na hodiny klavíru až do teď na konzervatoři. Mezitím jsem účinkovala v kapele na klávesy a teprve potom jsem začala zpívat. Základy zpěvu mě naučil taťka, taky mě připravoval na zkoušky na konzervatoř a vyšlo to, nakonec jsem byla přijatá na vytoužený obor Muzikálové herectví na Mezinárodní konzervatoři v Praze, kde jsem nyní ukončila čtvrtý ročník studia a úspěšně složila maturitu. Čekají mě ještě dva roky absolutoria a poté bych chtěla zkusit nějakou vysokou školu se zaměřením na herectví, které mě chytlo, a ráda bych se mu do budoucna také věnovala. Ve volném čase soukromě vyučuji zatím začínající muzikanty hře na klavír a dávám i hodiny zpěvu. Vyučování probíhá v Praze, ale v případě zájmu, ráda své zkušenosti předám i talentovaným dětem ve Vimperku. 

 

Jak dlouho už působíte v kapele a jaký je váš repertoár?

Já jsem začala vystupovat s kapelou ve svých dvanácti letech. Hraji na elektronické klávesy, ale stejně používám nejvíce klavírní rejstřík, (klasické pianino totiž sebou vozit nemůžeme) taťka paří na elektrickou kytaru, klasickou kytaru, foukací harmoniku a zpívá asi polovinu repertoáru. Do programu zařazujeme především populární hity od 60 let po současnost, pop rock, dále něco z country a lidovek i vlastní tvorbu, vlastně zahrajeme všechny žánry, co si kdo zamane.
Co se týče české nebo zahraniční hudby je to tak půl na půl. Angličtinu mám ráda, ale české písničky jsou české písničky. Mojí profesorkou zpěvu je Hana Talpová, což je vystudovaná operetní zpěvačka a herečka a mimo jiné je i vynikající v dabingu, např. dabuje i Jessicu Fletcher v seriálu To je vražda, napsala a její hlas nechybí skoro nikde v česky nadabovaných pořadech. Tak tahle jedinečná paní upřednostňuje zpěv jen v českém jazyce.

 

 

Kdo může vaše služby využít a při jakých příležitostech vás můžeme potkat?


Většinou působíme v prachatickém okrese a přilehlých regiónech, ale rádi přijedeme zahrát kamkoliv, kde se naše hudba bude líbit. Vystupujeme na veřejných i soukromých akcích, plesech, zábavách, večírcích a svatbách, ale možný je i koncert. V průběhu roku a o prázdninách jsou to spíše svatby, večírky, ale i venkovní slavnosti nebo zábavy, od ledna pak zase plesy. Hudební podklady si sami připravujeme, aranžujeme, vytváříme a samozřejmě na své nástroje živě hrajeme. K tomu nám pomáhá naše mamina, která jezdí všude s námi a zajišťuje nám klidné zázemí. Používáme profesionální aparaturu, jejíž velikost i hlasitost přizpůsobujeme podmínkám akce, nebo přání pořadatele.

 

 

 

Mluvila jste o herectví. Jak jste se k němu dostala a máte za sebou již odehrané nějaké hry?

Se svými spolužáky studuji obor muzikálové herectví, takže naší náplní je zpívat, hrát a tančit v muzikálových i divadelních představeních. Tato naše opakovaná vystoupení jsou přístupná široké veřejnosti za normální vstupné. Mezi naše kousky ve čtvrtém ročníku patřila hra Modroočko, Dámská šatna a závěrečným maturitním představením na konci školního roku byl muzikál Sugar (Někdo to rád horké), kde jsem si zahrála Sladkou Sue. Režisérem byl herec a známá osobnost Lumír Olšovský, což je velmi příjemný člověk a je s ním skvělá spolupráce. Právě možná jeho přístup, a celkově dobrá parta, se kterou jsem pracovala a co mi přirostla k srdci, způsobila, že se studiu herectví i zpěvu, chci věnovat i nadále po absolvování konzervatoře.

 

 

 

Když se ještě znovu vrátíme ke kapele, je potřeba si vás objednat dopředu a za jakou cenu vystupujete?

Jsme všichni časově hodně vytíženi – já mám náročnou školu, studuji hned několik hlavních oborů najednou a rodičové nemůžou zanedbávat svoje řezbářství – takže počet našich vystoupení je omezený. V případě zájmu o naši produkci je potřeba objednávat včas. Veškeré informace včetně množství hudebních ukázek v MP3 je možné nalézt na našich webových stránkách, anebo je možné nás přímo kontaktovat na tel. čísle. Cena se stanoví rozumnou, vzájemně přijatelnou dohodou a je vždy kalkulována individuálně s ohledem na typ a atraktivnost akce, podle předpokládaného počtu účastníků a počtu hodin vystoupení atd. Délka naší živé produkce typu „taneční zábava“ (20-30 minutové písničkové série s přestávkami) je většinou 5-6 hodin – maximálně 7 hodin. Těšíme se na další akce, které nás v letošním roce ještě čekají a zároveň jsme tu i pro vás,  kteří jste se ještě nerozhodli a hledáte kapelu, která vám kvalitně zahraje podle vašeho přání.

 

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková

—————————————————————————————————————————————————————

Více na www.planety-dance.xf.cz; kontakt mobil 724 707 205