Paměť Čkyňska se věnuje novodobým dějinám

Do života vešla nová zajímavá publikace Petra Martana, který v ní  skládá obraz kraje pod  Šumavou v období dvou totalitních režimů.

 

Právě  poloha  mapované oblasti se objevuje i v podtitulu knihy Paměť Čkyňska – Krajem pod Šumavou v dobách dvou totalitních režimů, 1938 – 1968.

 

viewerpamet ckynska 

 

Sám autor knižní podobu dokumentační studie charakterizuje:

“Kniha je historickou studií na 128 stran, napsanou zejména na základě dokumentů uložených ve státních archivech. Je nemalým  příspěvkem k historii nejen Čkyňska, ale i města Vimperk, který byl dříve okresním městem. Publikace má za cíl pravdivě a úplně  zaznamenat novodobé dějiny našeho kraje, neboť cenzura dřívější moci dovolovala psát pravdu jen do určité míry. Proto vychází kniha s důrazem na příběhy lidí trpících v období nacismu a komunismu. Kniha přináší jejich jména a tragické příběhy a prosí, aby nezůstaly v zapomnění. Jsou zde uvedeni občané, kteří činili odpor proti tehdejší moci a stali se politickými vězni a hrdiny III.  odboje. Ti prožili nepředstavitelné utrpení. Kniha má být gestem soucitu a uznáním, které těmto spoluobčanům dlužíme.”

 

pamet ckynska 2

 

Úvod knihy  napsali Naděžda Kavalírová, předsedkyně Konfederace politických vězňů ČR a František Šedivý, přední český spisovatel vězeňské literatury. Do Čkyňska patří i Výškovice a Sudslavice, které náleží k městu Vimperk. Autor vyzývá občany  bývalého MNV Výškovice a dnešní městské zastupitele k veřejné diskusi o vzniku pamětní desky na domě Sudslavice čp. 5, kde žil Jan Sova. Ten byl účastníkem protikomunistického odboje a po propuštění z letitého vězení nelidsky vyhnán z rodného domu.

 

Publikace je distribuována jako neprodejná a je určena vážným zájemcům ze Čkyňska, školám a institucím v jeho okolí. Lze ji získat buď u  vydavatele (Komunita pro duchovní rozvoj, o.p.s.), zájemci mohou využít také kontaktů: tel. 732 373 448, e-mail: martanckyne@seznam.cz; případně  je možné využít nabídky informačních stánků a příležitostných akcí pořádaných vydavatelem v Obecní knihovně ve Čkyni.

– pm, red –