12

MO STP v Pasově a Schärdingu

Ve čtvrtek 5. září se vydali členové MO STP na výlet do Pasova a Schärdingu /Rak./. Ze Schärdingu pluli lodí k Pasovu a zpět. Počasí slibovalo nádherný den a tak vyrazili brzy ráno.

 

V Pasově na ně čekal průvodce p. Frajkor, který je seznámil s celodenním programem. A nebylo toho zrovna málo. Po příjezdu do rakouského Schärdingu navštívili na náměstí farmářský trh s místními výrobky a produkty. V 11 hodin odpluli z přístaviště výletním parníkem směrem na Pasov. Během dvouhodinové plavby na ně, kromě krásných přírodních scenérií a historických zajímavostí, čekal i vydatný a velmi chutný oběd.

 

Po návratu do Schärdingu se vydali na prohlídku města. Dozvěděli se, mimo jiné, proč mají domy na náměstí každý jinou barvu. Prozradíme to i vám. Jednotlivé řemeslné cechy měly svoji barvu a tak dům, kde byl pekař byl modrý, řezník měl dům barvy červené a třeba hostinští sídlili v domech barvy zelené…. Jak jednoduché. I procházka zámeckým parkem ve stínu stromů byla v tomto parném dni příjemná.

 

Při zpáteční cestě do Pasova odbočili ještě na radarovou stanici a zároveň rozhlednu na Feichtbergu /Rak./, odkud se potěšili pohledem na naši krásnou Šumavu. Předposledním zastavením byl poutní kostel Maria Hilf v Pasově, na pravém břehu řeky  Inn, kde se společně  vyfotili. Nakonec vyjeli ještě autobusem na Horní hrad /Veste Oberhaus/, odkud se jim naskytl překrásný výhled na sluncem ozářené město a soutok tří řek. Tam předsedkyně spolku, paní Slavingerová, poděkovala průvodci p. Frajkorovi a všichni mu za jeho starostlivou péči a výklad od srdce zatleskali. A pak už je čekala cesta domů, kam dorazili kolem 20:00 hod.

(mk)