nazor

Jihočeši 2012 chtějí odvolat hejtmana

Jihočeši 2012 navrhli odvolání hejtmana Jiřího Zimoly


Zastupitelský klub Jihočeši 2012 na čtvrtečním zasedání (5. 12.)  krajského zastupitelstva navrhl odvolání hejtmana Jiřího Zimoly.

„Vadí nám souběh funkcí poslance a hejtmana, které se podle našeho názoru nedají obě najednou vykonávat plnohodnotně. Už na minulém zasedání zastupitelstva kraje, které se konalo v říjnu, jsme jej proto vyzvali, aby se do dnešního jednání rozhodl, kterou z funkcí chce vykonávat, aby tím netrpěl náš Jihočeský kraj. Protože tak hejtman do dnešního dne neučinil, navrhli jsme dnes jeho odvolání. Půlroční lhůtu na rozhodnutí, kterou se Jiří Zimola ohání, považujeme za neúnosně dlouhou.

 

Navíc byl pan hejtman opakovaně přistižen při lži. Lhal při povolebních vyjednáváních v roce 2012, kdy něco jiného říkal při jednání s námi a něco jiného novinářům, lhal všem Jihočechům, když v srpnu v médiích prohlásil, že se v případě zvolení do sněmovny vzdá mandátu hejtmana, lhal občanům celé České republiky o své účasti na schůzce u prezidenta v Lánech. Jako poslanec svou účastí na pokusu o puč uvnitř ČSSD nese přímou zodpovědnost za další zvýšení nestability našeho politického systému. Jihočeský kraj pod jeho vedením stagnuje a pronásledují ho nejrůznější kauzy jako ROP Jihozápad nebo tajení dotací vyplácených podle Rámcové smlouvy s ČEZ.

Aby se vzdal mandátu poslance, ho nutit nemůžeme, ale jako krajští zastupitelé požadujeme, aby vyvodil zodpovědnost alespoň na krajské úrovni,“ uvedl zastupitel Jihočechů 2012 Pavel Vondrys, proč by neměl Jiří Zimola stát v čele Jihočeského kraje.

Komunisticko-socialistická koalice však hejtmana podržela, návrh na zařazení bodu „odvolání hejtmana“ do programu jednání zastupitelstva, jak vyžaduje jednací řád, neprošel. Z přítomných 52 zastupitelů bylo 18 pro, 27 proti a 7 se zdrželo. Pro zařazení navrženého bodu na jednání je potřeba 28 souhlasných hlasů. Je však otázkou, pokud by se hlasovalo o důvěře k osobě hejtmana, zda by ji dnes získal, neboť 27 hlasů, které se sesbíraly proti zařazení navrženého bodu, by mu ke zvolení hejtmanem nestačilo.

Perličkou na závěr je rezignace neuvolněné krajské radní Aleny Nohavové (KSČM) k 25. listopadu právě kvůli jejímu zvolení do poslanecké sněmovny (do rady byl dnes za ni zvolen komunista Václav Ebert). Uvolněný hejtman Jiří Zimola však vykonává obě funkce na plný úvazek nadále…

 

-mb- Jihočeši 2012