logoduhanazor

Vítáme záměr Andreje Babiše

Dividendy ČEZu domácnostem na zateplování domů

Jejich nejvýhodnějším využitím je Nová zelená úsporám

 

Hnutí DUHA uvítalo záměr ministra financí Andreje Babiše, aby stát nechal ČEZ vyplatit stoprocentní dividendy. Ekologická organizace navrhuje, aby Sobotkova vláda dala část peněz – které ČEZ inkasuje od lidí za energii – zpět domácnostem prostřednictvím programu Nová zelená úsporám.

 

Dobře vymyšlený a osvědčený program snižuje účty rodinám i českou závislosti na ruském plynu. Má ale zásadní chybu: nedostatek peněz. Aktuální výzva pro letošní rok nabízí jen 1,9 miliardy korun a pomůže se zateplením nebo nákupem nového kotle několika tisícům majitelů rodinných domů. Jenže nezateplených rodinných domů je u nás půldruhého milionu.

 

Ekonomové Miroslav Zámečník a Tomáš Lhoták spočetli, co se stane, pokud by stát investoval do energetických renovací budov 16 miliard ročně, tedy částku, která by zajistila využití zmíněného potenciálu. Takový program by zejména rozhýbal české stavebnictví, přinesl zakázky malým strojírenským podnikům a řemeslníkům a vytvořil celkem 31 000 pracovních míst rozptýlených po celé ČR. Přinesl by tak zpět do státní kasy 12,5 miliardy ročně díky vyššímu výběru daní a nižší nezaměstnanosti. Čistý náklad programu je tedy jen 3,5 miliardy.

 

Pokud by program běžel bez přerušování, tak již v roce 2020 by domácnosti i veřejné instituce šetřily 12 miliard ročně na účtech za teplo, plyn a uhlí.

 

Dividendy ČEZu nejsou zdaleka jediným smysluplným zdrojem financování potřebného programu. Podstatným dílem mohou přispět aktuální fondy Evropské unie – na energetické renovace bytových domů a veřejných budov by z nich podle podnikatelů a ekologických organizací mělo být do roku 2020 vyčleněno 10 miliard korun ročně.

 

Martin Mikeska, vedoucí programu Energetika, suroviny a ekonomika Hnutí DUHA, řekl:

Vítáme záměr vicepremiéra Andreje Babiše na vyplacení stoprocentních dividend ČEZu. Zásadní však je, jak vláda získané peníze použije. ČEZ vydělává na vysoké spotřebě stále dražších a dražších fosilních paliv. Stát by měl proto příjem z dividendy vrátit rodinám na opatření, která jim účty za energie sníží.“

 

Nejsnazším a nejvýhodnějším způsobem je investovat peníze do úspěšného programu Nová zelená úsporám, který trpí nedostatkem financí. Vláda tak zabije čtyři mouchy jednou ranou: srazí účty domácnostem i závislost na ruském plynu, dá impuls českému stavebnictví a nakonec se mu většina peněz vrátí díky vyššímu výběru daní a nižším sociálním výdajům. Nedokážu si představit lepší investici. Sobotkova vláda ji má na dosah.“

 

tz hd-