Velká atletika klepe na dveře

Chtělo by se říci raději … na Bránu Šumavy. Ano , již 21. května přijede do Sušice opět řada předních českých atletů a atletek, aby divákům předvedli, jak jsou na začátku sezony připraveni. Na sušické tartanové dráze bude totiž k vidění již 39. ročník závodů, které v posledních letech nesou název „Memoriál Ladislava Nešpora a Ády Blahůta“ na památku dvou velkých postav a nadšenců sušické atletiky. Celých 39 let je už hlavní disciplínou mítinku „Velká cena města Sušice v běhu na 100 m v kategorii mužů“, kde i letos bychom měli vidět téměř celou domácí sprinterskou špičku. Neměl by chybět ani nejlepší současný český atlet a halový mistr světa v běhu na 400 m Pavel Maslák z pražské Dukly, závodník, který již dva roky dokáže na „čtvrtce“ porážet i americké sprintery . Česká atletika, jak známo, pokračovala i v letošní zimní halové sezoně na úspěšné vlně a velká očekávání mají atletičtí fanoušci i od letního mistrovství Evropy, které letos zavítá do švýcarského Curychu. A Sušice bude pro mnohé české reprezentanty jednou z prvních prověrek a možností pro splnění účastnického limitu na „Evropu“.

 

Kromě uvedených hlavních disciplin bude na sušické dráze k vidění dalších 15 soutěží v kategoriích dospělých, ale i žactva a dorostu. Očekává se účast až 150 závodníků z oddílů celé ČR, především však z Plzeňského kraje a Prahy. Pro letošek je přislíben např. start halové mistryně Evropy na 400 m, a bronzové medailistky z mistrovství Evropy na 400 m př. Denisy Rosolové. Její trenérka Martina Blažková však do Sušice přiveze ještě další juniorské i seniorské reprezentantky ze skupiny tzv. „Rychlých holek“. S početnou výpravou atletů Dukly Praha přijede i šéftrenér české reprezentace Tomáš Dvořák, bývalý trojnásobný světový šampión v desetiboji. Dalším skvělým „Duklákem“ bude Adam Sebastian Helcelet, přední světový desetibojař, kterého o start a úspěch na loňském MS v atletice připravilo vážné zranění. Atraktivní bude závod v kladivu mužů i žen , kde uvidíme na startu českou špičku této discipliny, především nejlepší české kladivářky Terezu Královou a Kateřinu Šafránkovou, účastnice mistrovství světa. Sponzor soutěže v hodu kladivem vypsal za případné překonání českého rekordu zajímavou finanční odměnu. V hodu kladivem by měl nastoupit i odchovanec sušické atletiky Josef Korál, který již v dresu pražské Slávie získal v minulé sezoně titul juniorského mistra ČR. Kvalitní bude jistě i běh na 1 000 m mužů s českými reprezentanty Holušou a Kubistou. Čest s nimi startovat se dostane i domácímu nejlepšímu běžci Pavlovi Štěpáníkovi.

 

Za loňský ročník „Memoriálu“ obdrželi sušičtí pořadatelé v anketě západočeských atletů a funkcionářů prestižní ocenění za nejlépe zorganizovaný atletický mítink roku 2013 v Plzeňském kraji. Toto vyznamenání samozřejmě zavazuje. Víme, že sportovní kvalitu minulého ročníku se podaří jen těžko překonat. Bohužel, pro vážné zranění nebude moci startovat nejlepší česká sportovkyně roku 2013 Zuzana Hejnová, která po vážném zranění začala teprve nedávno ze základním tréninkem. Přesto se bude na co dívat. Stačí si uvědomit, kolik dnešních atletických hvězd se nám v Sušici v minulosti představilo v roli rostoucích nadějí, aby krátce nato začaly vozit cenné úspěchy z mezinárodních závodů. A takové borce blízké budoucnosti určitě zde uvidíme i letos. Závody proběhnou pod záštitou starosty města Sušice a jednotlivé discipliny budou prezentovány jako ceny sponzorských firem. Soutěže začínají již předprogramem od 16:00 hodin, kdy na vedlejší vrhačské louce startují obě atraktivní discipliny v hodu kladivem. Od 16: 30 bude možno fandit žactvu v bězích na 60 m a od 17: 00 hodin začíná hlavní program na tartanové dráze. Zveme všechny příznivce skutečně dobrého sportu, přijďte se podívat a přispět k tradičně dobré atmosféře sušického mítinku. Po loňské úspěšné premiéře se diváci i závodníci mohou opět těšit i na bubenickou kulisu a doprovodnou show plzeňské hudební skupiny MUERTA MENTE. Vstup pro diváky je volný. A jak zmínil loni moderátor závodů pan Jacek Příbáň …. uvidíte i závodníky, na které diváci velkých evropských mítinků platí často nemalé vstupné v Eurech.

 

 

Zdeněk Nešpor

memorial