logoduhanazor

Historicky první odebrání petice

3. června předal petiční výbor Senátu petici za dobrý zákon o NP Šumava. Celkem 25 555 signatářů v ní apeluje na zákonodárce, aby nedopustili likvidaci vzácné chráněné přírody špatným zákonem – třeba takovým, který navrhl senátor Tomáš Jirsa z Hluboké (ODS) a jeho kolegové.

Podle pravidel měl Senát projednat petici na veřejném slyšení (mělo se uskutečnit být 22. 7.) a pak na plénu. Místo toho ale náhle narychlo doplnil projednávání likvidačního návrhu zákona o NP Šumava do programu jednání poslední schůze pléna a ve čtvrtek 19. 6. jej velkou většinou schválil. Přitom petiční výbor zaslal Milanu Štěchovi dopis s žádostí, aby petice byla projednána dříve (příloha).
Většina senátorů včetně předsedy Senátu a jeho organizačního výboru Milana Štěcha nedbala na apely petičního výboru i některých kolegů, aby nejprve vyslechli argumenty zástupců signatářů petice a pak se rozhodli, jak budou hlasovat se zákonem. 

Přitom přímo na plénu k tomu vyzvala senátorka Eva Syková: „Považuji ale za velkou chybu, že jsme zařadili senátní návrh zákona o Národním parku Šumava na pořad dnešní schůze, aniž bychom se ještě předtím zabývali peticí za dobrý zákon o Národním parku Šumava, která byla doručena Senátu počátkem tohoto měsíce a kterou podepsalo více než 25 tisíc občanů. …. Občanům bychom neměli dávat najevo, že nás nezajímají. Nejedná se o žádnou okrajovou záležitost, ale o budoucnost jednoho z našich nejvýznamnějších národních parků, která zajímá většinu veřejnosti.“
Návrh senátorky Sykové, aby byla nejprve projednána petice, podpořil také Miroslav Krejča, senátor za Strakonicko – včetně části Šumavy. Většina senátorů ale její návrh odmítla.

 

Projednání petice poté, co Senát zákon schválil, už nedává smysl. Proto se petiční výbor rozhodl ji Senátu odebrat.


Jaromír Bláha, člen petičního výboru a expert na ochranu lesů z Hnutí DUHA, říká:

„Projednávat petici, která zákonodárce žádá o zásadní změnu návrhu zákona až několik týdnů po jeho schválení, to by byla dokonalá šaškárna. Takového výsměchu Senátu občanům nechceme být účastni. Většina senátorů ukázala, že pohrdá pětadvaceti tisíci lidmi, kteří petici podepsali, a že nemá cenu Senátu petice dávat.”

„Předseda Senátu Milan Štěch označil žádost o projednání petice před hlasováním o zákonu za obstrukci.“


“Budeme však pokračovat ve sbírání podpisů a na podzim předáme petici Poslanecké sněmovně. Doufáme, že poslanci se zachovají k občanům zodpovědněji a vyslechnou nás dříve, než budou o zákonu rozhodovat.“


Text petice a předávací dopis senátorům
:
http://www.senat.cz/xqw/webdav/pssenat/original/72557/60959

-tz hd-