straka

Radnice, která je partnerem svých občanů

Skutečná transparentnost a otevřenost radnice jsou základním pilířem změn, který úzce souvisí s další bolavou vimperskou záležitostí – vztahem občanů a jejich radnice.

 

Značná část občanů si myslí, že zastupitelé i obecní úředníci jsou tu od toho, aby jim sloužili při ochraně a  prosazování jejich soukromých zájmů. Přeci si je platí ze svých daní! Obecní kasa je plná „cizích“ peněz, ze kterých mají právo čerpat pro uspokojování osobních či skupinových potřeb. Na hospodárnost se nemusí moc koukat, z cizího krev neteče.
Dobrý zastupitel je ten, který dokáže ze státního nebo evropského urvat co nejvíc. Když z toho něco odkloní pro sebe, je to v pořádku, zasloužil se o město.

 

Naopak mezi zastupiteli i úředníky, často zavalenými papíry ze shora, není zas tak vzácný názor, že občané jsou nemyslící hašteřivou masou přidělávající zbytečnou práci. Masou, kterou se dá manipulovat. Problémy je nejlepší zamést pod koberec, zvláště ty, kdy je do nějakých nekalostí zapleten úředník či zastupitel sám, jeho známý, příbuzný nebo „kmotr“. Věci pod kobercem pěkně vyhnijí a na povrchu je čisto. Navíc při tom vyhnívání vzniká teplo /známe to z kompostů/, které někoho může příjemně zahřívat. Co na tom, že to smrdí a otravuje veřejný prostor. Kdo nechce, nic necítí a říká, jaký máme na Šumavě krásný vzduch.

Nechci se přirovnáním dotýkat malých dětí.

 

Oba výše uvedené způsoby myšlení jsou pro mne ZCELA NEPŘIJATELNÉ. Radnice a občané jsou dvěma neoddělitelnými stranami jednoho celku – obce. V obcích velikosti Vimperku se lidé mohou navzájem znát, znát i rodinné zázemí, přednosti i nedostatky. Na druhou stranu z nejrůznějších důvodů neumí říci NE, to se nedělá. Lidé, kteří spolu žijí, by to měli umět. To z nich dělá Partnery. Je to o vzorech jednání a o vedení.

 

ANO má ve svém týmu lidi, kteří v sobě spojují hlubokou znalost, doslova prorostlost vimperským prostředím, pochopení pro lidi zde žijící a umění říci NE a jsou schopni toto umění šířit dál.

 

Druhým ze 7 základních bodů programu hnutí ANO, který chceme prosadit do života ve Vimperku je, radnice, která je partnerem svých občanů.

 

 

Milan STRAKA

www.facebook.com