nazor

Možné koalice na radnici

Možné koalice na radnici

 

       Jan Ziny Vávra

 

Je po volbách, známe zastupitele. Pro někoho je to vítězství pro někoho zklamání. Teď zbývá jen čekat, jak dopadnou vyjednávání a jak se rozloží síly. V sedmnáctičlenném zastupitelstvu jsou zástupci osmi uskupení, JIH 12, SNK ED, VPM, ODS, ANO, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. Nikdo nemá výraznou převahu a tak se bude zřejmě hodně licitovat o složení vládnoucí koalice. Kdo zná politické podhoubí ve Vimperku, může předpokládat tyto čtyři nejpravděpodobnější koalice. Nejde tolik o uskupení a jejich program, jako spíše o osobní řevnivost, sympatie a antipatie jednotlivých členů zastupitelstva.

 

  1. 1)JIH 12, SNK ED, VPM, ODS = 10 hlasůzastupitelstvu 

Čtyřlístek snů zkušených matadorů, kteří, pokud by zanechali osobních třenic, by dokázali město výrazně posunout vpřed. Jejich program se v mnohém podobá. Díky, někdy až nevybíravému předvolebnímu napadání současné radnice Jihočechy, bych se divil jejich spojení se SNK ED, VPM a ODS, což by zajistilo 10 hlasů a tím pohodlnou většinu ze 17 členného zastupitelstva.

Pravděpodobnost –  50%   /    Typ na starostu – Martanová

 

  1. 2)SNK ED, VPM, ODS, KDU-ČSL = 10 hlasů

V tomto složení se jedná jen o kosmetickou úpravu současné radnice. Pokud dosáhnou naplnění předvolebních slibů a dál budou pokračovat v některých slibných projektech, oprostí se minulých chyb a vezmou si z nich ponaučení, tak i zde bude záruka, že Vimperk nezůstane stát.

Pravděpodobnost –  80%   /   Typ na starostu – Martanová

 

  1. 3)JIH 12, ANO, ČSSD, KDU-ČSL = 9 hlasů

Předpokládejme, že se JIH se SNK, VPM a ODS nesrovná a bude chtít vládnout bez nich. Tato varianta by získala jen těsnou většinu. Pro nezkušenost zástupců ANO a dravost Jihočechů by radnici Jihočeši ovládli a dostávali by se v budoucnu do ostrého rozporu s ČSSD. Tato koalice nemusí vydržet celé volební období a nejsem přesvědčen, že se porovnají pánové Kutil a Koška, mezi kterými je konkurenční boj a v minulosti šli do sebe hodně tvrdě. I když při společném zájmu, …kdo ví? Bude hodně záležet na Dvořákovi, aby vhodnou diplomacií udržel tyto dva kohouty v tahu společné káry. Pak se možná i Vimperk může sunout ku předu.

Pravděpodobnost – 60%  /  Typ na starostu – Dvořák

 

  1. 4)ANO, ODS, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM = 9 hlasů

Nejméně pravděpodobnou koalicí je spojení menších hráčů. Není nemožnou, pokud se ODS s ČSSD dohodnou na prioritách a KDU-ČSL se přizpůsobí, bude ANO snadné ovládnout. Rušivý element nastane, pokud zástupci ANO neudrží své ego.

Pravděpodobnost – 30%  /  Typ na starostu – Hlava