Historické okénko: proměny v čase

(Vimperk v proměnách času 16)

 

V dalším díle se podíváme na vimperské autobusové nádraží. V minulých letech prošlo velkou rekonstrukcí i díky výstavbě Penny marketu, který zabral jeho část. V roce 2013 pak proběhla úplná rekonstrukce celé budovy, včetně výměny oken a opravy fasády.

Hezkým dokladem uplynulé doby je ‘vizáž’ vozového parku…

 

Autobusové nádraží

 

Autobusové nádraží

 

Pro zajímavost:

První autobus (tehdy ještě pod názvem omnibus) se spalovacím motorem představil Karl Benz v roce 1895; do pravidelného linkového provozu se dostal v říjnu roku 1899 v Londýně.Vývoj však šel rychle dopředu a okolo roku 1930 již autobusy uvezly až 50 lidí a byly poháněny různými palivy – na svítiplyn, na naftu, na dřevoplyn atp. Tehdy se jednalo o velmi nespolehlivá vozidla, navíc pro velmi omezený počet cestujících (okolo 10-20 osob). /wikipedia.org/

 

 -zf-

 

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.