Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (24)

 

Dnes procházíme důvěrně známou částí Vimperku. I když – správné by možná bylo říci, že  většinou jí dnes projíždíme. Občas si tak říkám, když  se podle starých fotografií  vydávám pořizovat záběry  stejných míst o třicet a více  let později, jestli je to vůbec možné, že to tady opravdu “kdysi vypadalo takhle”?  Všude stromy, křoví, zeleň vzrostlá více nebo méně…

 

Každá doba má svá pro a proti, každý čas svou originalitu. Zatímco ze současného záběru na nás  spíše zaútočí dynamika a rychlost dneška,  nad fotografií z roku 1982 určitě strávíme víc času, protože  z ní vyzařuje  jistý klid a pohoda. A určitě stojí za prozkoumání nejen budovy, vozy a okolí, ale třeba i tehdejší móda ratolestí, které se tu pohybovaly bez obav z rychle jedoucích aut.

 

A kam vás pozvu příště? Nechte se překvapit, ale určitě si  historické okénko nezapomeňte ‘nalistovat’  v pravidelném pondělním čase.

 

Zdeněk Formánek

 

 

 

k penny 1982

rok 1982

 

 

k penny 1982

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.