Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (28)

 

Kde byl? Opavdu je to tady? Při  toulkách místy, u nichž lze předpokládat výrazné změny v průběhu času, nebo nad  historickými fotografiemi města, můžeme čas od času narazit na zákoutí, které lze dnes identifikovat opravdu jen stěží… Z některých fotografií  jen vskutku prací téměř detektivní  je možné vypátrat, co je na nich zachyceno za vznikající, případně rozpadající se nebo právě upravovaný, objekt.  Zdeněk Formánek luštil tuhle ‘křížovku’ zrovna nad  uvedenou fotografií z roku 1978.

“Při skládání tohoto dílu jsem měl opravdu velký problém udělat fotku současnosti. Každý může posoudit sám a zavzpomínat na tenhle dům. Já určitě ne…”

 

Ano, i to zdánlivě dnes jasné, může být, z pohledu generací, složitější.  Ale fotograf to nevzdal,  určil místo a pořídil jeho současný záběr. Teď už je zřejmé, kde onen dům stával a že tahle proměna je  hodně zřetelná.

 

celakovskeho 1978

rok 1978

 

čelakovského 1978

rok 2014

 

I současnost se může mýlit: podle upozornění čtenářů byl současný objekt určený nesprávně. I to se stává a je to jen dokladem toho, že určit z některých historických záběrů to správné místo není opravdu jednoduché. Nový záběr ze současnosti, který pak můžete porovnat se snímkem zroku 1978, zde najdete dnes odpoledne.  Děkujeme za postřeh a upřesnění!

 

celakovskeho 1978 (2)

 Oprava fotky díky našim čtenářům. Díky Zdeněk Formánek 

 

-zf-

 

 

logo šumava

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

*******************************************************************************************************************

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.