Historické okénko: proměny v čase

Vimperk v proměnách času (42)

 

“Pane mistr, vy máte krásnou košili, ta je od Adama?”

“I kdež, ta je od nás, ze Šumavanu!”

pozn. red. : “Adam” – luxusní pánské krejčovství Adam Steiner Praha, značka s více než 70letou tradicí, která sahá do období první republiky


 

Správně, dnes jsme v historickém okénku zabrousili k další slavné značce, která ve Vimperku a ještě hodně široko daleko zanechala výraznou stopu.  I když se v běhu času její název, přesněji řečeno název podniku, měnil, nejznámější současným generacím je stále název ŠUMAVAN:

 

“Když Marcus Joss zahájil v roce 1870 v Praze na Václavském náměstí svou podnikatelskou činnost v jedné místnosti se dvěma šicími stroji a deseti zaměstnanci, položil tím základy pozdější firmy M. Joss & Löwenstein. V roce 1879 se spolumajitelem rychle rostoucí firmy stal Simon Löwenstein. K pražskému závodu začaly kolem roku 1907 přibývat filiálky, ta místní vznikla v roce 1904. Malé prostory pro výrobu prádla ve městě vyřešila firma v roce 1907 stavbou nové továrny (čp.184) na výhodném místě přímo u vlakového nádraží. Nad továrnou byl vybudován také objekt ubytovny pro zaměstnankyně firmy. V letech 1940 – 1945 provozovala výrobu v továrně německá firma Walter Seidensticker.

I když firma Joss & Löwenstein se po svém odchodu z Vimperka v roce 1938 do města už nikdy nevrátila, neznamenalo to její zánik ani konec výroby prádla ve Vimperku. Během let 1940 – 1945 se areál továrny rozšířil, po roce 1945 byl podnik začleněn pod názvem Konopra do národního podniku Leko (Lehká konfekce) Praha a později Panar Praha. Na základě vyhlášky ministerstva průmyslu vznikl 3.října 1949 národní podnik Šumavan se sídlem v Klatovech, od roku 1950 bylo sídlo závodu ve Vimperku. Výroba proslulých pánských košil a pyžam skončila v roce 1998.” (Vimperk v zrcadle času = Vimperk im Spiegel der Zeit / Roman Hajník, Vimperk: Jan Viener, 2013)

 

 Škoda zaniklé slávy…

 

šumavan

 

 šumavam

 

 

 -zf-

 

 VŠECHNY PŘEDCHOZÍ DÍLY SERIÁLU NAJDETE V RUBRICE  “HISTORIE OBCE” nebo  >>>ZDE<<<

 

************************************************************************************************************************************************************************

 

Pojďte si společně s námi v našem historickém okénku připomínat, jak se v průběhu doby mění tvář Vimperku – porovnejte sami, jestli prošla tím správným  faceliftem, nebo jestli stárne přirozeně a elegantně, případně co zmizelo v propadlišti dějin. Jakou nám dnes ukazuje tvář ve srovnání s minulostí? Mladší, hezčí, zralejší, vrásčitou?  Každé pondělí v podvečer se můžete těšit na nové “zrcadlo” Zdeňka Formánka.

 anonce okenko 2015