Oblastní charita Vimperk

Oblastní charita Vimperk

 

Služba pro rodiny s dětmi.

 

Posláním této služby Oblastní charity Vimperk je pomáhat rodinám v nepříznivé životní situaci. Poskytovat podporu či pomoc, zejména při problémech s bydlením, zaměstnáním, při zadlužení, radit jak vést domácnost, jak hospodařit, vychovávat děti, jak se s nimi učit. Formou sociálních technik pomáhat při neshodách v rodině či ve společnosti.

Služby jsou přizpůsobovány individuálním potřebám každé rodiny, podporují rodiny v tom, aby se naučily řešit problémy samostatně vlastními silami. Je zde velká snaha předcházet sociálnímu vyloučení těchto rodin. Pomoci lze i dětem, které samy požádají o pomoc. Služba podporuje aktivní trávení volného času dětí, zejména z méně podnětného sociálního prostředí.  

 

Můžeme shrnout vaši činnost v číslech?

 

Čísla bychom mohli použít z podkladů pro červnové zastupitelstvo. Rozsah námi poskytovaných služeb v roce 2013 od ledna do května.

Celkový počet rodin využívajících naší službu bylo 27. Pomoc rodičům při péči a výchovu dítěte využilo 13 rodin. Pomoc s hospodařením rodiny 11 rodin. Dluhové poradenství a podpora při hledání zaměstnání také 13 rodin. Pomoc se školní přípravou využilo 28 uživatelů. Pomoc s bydlením 11 rodin. Sociálně terapeutické činnosti využilo 10 uživatelů.

 

To je jen výčet některých druhů činnosti, které nabízí naše sociální služba. Podařilo se nám předejít u lidí v krizi i sebevraždě, zachránit fungování rodiny, nebo předejít odebrání dětí z rodiny. Bohužel se setkáváme i s případy babičky týrané vnukem, s projevy sebepoškozování, výživovými problémy, se sociální fobií, s nezdravým vztahem k sobě samému, nebo se závislostí na gamblerství a drogách.

 

 

http://vimperk.charita.cz/

http://www.vimperk.eu/index.php/vimperk/102-zpravy/2441