Paní Marta: Odlehčené léto

 

Vážení a milí čtenáři,

před námi jsou letní měsíce a po chladných měsících a studenějším jaru (ale i prudkém nástupu veder) jsme unavenější, mrzutější a ospalejší. Sluneční dny jsou ale přesto vzácné, proto se snažíme o co nejvíce pohybu venku. Jeden den je nádherně prohřátý a další je zima, tyhle výkyvy působí na naši psychiku. Krásně prosluněný den na nás ale působí přímo zázračně. Tím, jak se prodlužuje doba slunečního svitu, organismus zvyšuje svoji aktivitu a potřebujeme dočerpat zásoby všech vitaminů a minerálních látek.

Většina z nás potřebuje po zimních měsících ubrat několik kilogramů a (nejen) před létem jsou odlehčovací a očistné kůry ideální. Největší proměna je v naší životosprávně – nejdůležitější je ozdravení našeho jídelníčku, vhodná pohybová aktivita a omezení stresu.  Jídelníček je celkově dobré odlehčit. Strava má být vyvážená s obsahem všech živin (sacharidy, bílkoviny, tuky atd.) Důležité je též dostatek vlákniny, vitaminu a minerálních látek. V žádném případě nezatěžujeme organismus hladovkou, která snižuje obranyschopnost a zvyšuje únavu. Pro krásu, linii a dobrou náladu můžeme vyzkoušet  odlehčovací dny, které si můžeme zařadit do jídelníčku. Jeden až dva ‘odhlečené’ dny v týdnu jsou ideálním řešením po víkendech nebo svátcích, kdy jsme si dopřávali kalorických dobrot více než je zdrávo. Uvidíte, že se dočkáte nezanedbatelného váhového úbytku až 1,5 kg za 24 hodin.

 

Polévkový den  

Ráno sníme jedno jablko a během celého dne jíme libovolně lehkou zeleninovou polévku. Ve vodě ze zeleninovým vývarem povaříme po 250g mrkev, květák , zelí, kapustu, celer a cibuli. Vše pokrájíme na drobné kousky. Ochutíme pepřem, bylinkami a chilli. Čím více polévky sníme, tím lépe, neboť obsahuje málo kalorií, avšak velké množství vitamínů, vlákniny a minerálních látek. Je velmi zdravá, odvádí z organismu vodu a škodliviny a posiluje imunitní systém. Zároveň nemáme pocit nepříjemného hladovění.

 

Vločkový den

Ovesné vločky jsou výborným spalovačem tuků. Jsou podstatným zdrojem hořčíku a jsou doporučovány pro snižování cholesterolu v krvi. K snídani si připravíme ovesnou kaši s rozinkami a jablky. Ke svačinám si dejme nízkotučný jogurt s trochou vloček a kousky různého ovoce. V poledne a večer je dobrá vločková polévka v zeleninovém vývaru, dochucená muškátovým oříškem a petrželkou, nebo krémová vločková polévka zahuštěná nastrouhanou mrkví a dochucena muškátovým oříškem a libečkem. Obě polévky se mohou v průběhu dne prostřídat.

 

Rýžový den

Vhodná je celozrnná rýže nebo rýže Parboiled. K snídani uvaříme rýži a smícháme s jogurtem s trochou syrového ovoce (jablko, pomeranč, maliny, stružiny apod.) Na celý den si uvaříme kaši ze 150g rýže s rozinkami, kterou rozdělíme na pět porcí. Asi 4 minuty předtím než se dovaří, přidáme trochu jablek, ananasu…  Dochutíme skořicí či citronovou šťávou.

Bramborový den

Brambory obsahují řadu vitaminů, minerálních látek, bílkovin a odvodňují organismus. Během dne sníme asi 1,2 kg brambor v polévce. Brambory uvaříme nebo opečeme bez tuku tak jak je máme nejraději. Rozdělíme si je na pět porcí K nim je vhodná tvarohová pomazánka z 250g nízkotučného tvarohu, lžíce křenu, polévková lžíce nízkotučného jogurtu. Přidáme kapku citronové šťávy a dochutíme bylinkami dle vlastní chuti.

 

Šťávový den

Mošty mají vysoký obsah draslíku – látky, která podporuje činnost ledvin a odvodnění organismu. Nejlepší jsou šťávy zeleninové (bez soli – ta váže vodu), protože obsahují o 50% více draslíku než u šťáv ovocných. Za celý den vypijeme 1 – 1,5 l moštů a k tomu ještě 2 l vody či neslazeného čaje.

Smícháme 50 ml jablečeného moštu, lžíci citronové šťávy a jedno rozmačkané kiwi. Dolijeme minerálkou nebo  0.2l čerstvé šťávy z mrkve. Můžeme přidat 2 lžíce šťávy z artyčoků a lžičku z pšeničných klíčků.

Aby byl úspěch dokonalý nezapomínáme na dostatek tekutin: 1 -2 litry za den. Voda je přirozeným spalovačem tuků, zavodněné buňky správně nastartují látkovou výměnu. V rámci pitného režimu je vhodné prostřídat neperlivé minerální vody s bilinkovými neslazenými čaji.

 

Nezapomínejte take na pohyb a duševní pohodu. Zkuste proto jednodenní očistnou kůru během týdne nebo o víkendu. Udělejte si čas na delší procházku a na relaxaci třeba při poslechu oblíbené hudby, případně při čtení krásné literatury. Naplánujte si činnost která vám přináší radost. Prostě – udělejte něco pro sebe!

 

Krásně prožité slunečné dny přeje Vaše Marta 

Marta