Vimperk – Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2018

 

 

 

Vimperk a Šumava v proměnách, náladách, detailech a občas i překvapeních … tím vším je fotokronika Jana Tláskala  http://obec.sumava.eu/index.php/sumava/131-fotografove/3563-jan-tlaskal    

 

 

31. prosince:

Kdyby si člověk chtěl ulehčit život, případně se inspirovat praxí některých studentů při “tvorbě” slohových prací, mohl by jednoduše opsat z internetu loňský silvestrovský text – polehčující okolností budiž, že na rozdíl od výše zmíněných výtečníků aspoň svůj vlastní. “Silvestr opisoval také,” dalo by se pak požalovat pomyslnému kantorovi, být jím z té neblahé činnosti usvědčen 🙂 . Nu, je tomu skutečně tak – ostatně stačí nechat dostatečně výmluvně hovořit hned první snímek. Vimperk od samého rána omývalo tu jemnější, tu zase silnější mrholení, po sebemenším náznaku zimních barev ani stopa a ty aktuální brzy ztlumila vlezlá mlha. Bylo tedy jasné, že Boubín již podruhé za sebou nepředloží pasažérům silvestrovských vlaků (pokud se vůbec vydají vzhůru), co by očekávali a nač se těšili.

To však zajisté neznamená vyhnout se tradičnímu výstupu, obzvláště dá-li se vlivem popsané situace očekávat úžasné ticho téměř klostermannovských lesních samot, … 

… v němž nebude nikým a ničím rušen již více než tisící pozdrav boubínskému lvu … 

… či panu lesmistru Johnovi, vše navíc v nefalšovaném zimním ladění. 

Na první pohled by se zdálo, že miniaturní návějka u sněhoměrné tyče jako vždy klame, zkresluje skutečný stav věci … ale tentokrát má pravdu. Mnohde lze dokonce naměřit silnější vrstvu nežli oněch zde viditelných necelých 40cm, takže průměrná hodnota je tu bez přehánění půlmetrová. 

Co si pak lze nahoře více přát, nežli tento posledního dne v roce nezvyklý posvátný klid, jehož potenciální rušitelé – a budiž jim to z upřímného srdce bohatě přáno – si pěkně v suchu a teplíčku sedí u svých chlebíčků, jednohubek a dalších pochutin, případně za pomoci náležitých náladotvorných kapalin pilně pracují na té správné silvestrovské atmosféře.  

Ale byli tu – a neopomněli o tom sobě vlastním způsobem podat zbytku světa nepostradatelnou zprávu. Kvitujme s povděkem, že na rozdíl od výplodů “akčnějších” exemplářů, které by neváhaly použít pěkně natvrdo do dřeva nožů či jiných rydel nebo aspoň písadel, tady má šanci pozitivně zasáhnout první oteplení, … 

… které možná není daleko, byť by se to v daném okamžiku na základě výpovědi teploměru za severozápadního větru o síle 5,9 m/s (21,2 km/h) nemuselo zdát.  

Závěrem je pak nutno milému Silvestrovi přiznat, že ač sice, pravda, v základu opisoval – rovněž sám od sebe, letos dotáhl den svého svátku k ještě větší mlžné i zimní dokonalosti. Potáhl totiž šedobílou neprůhledností Boubín poctivě od vrcholu až k úpatí. Kdepak seběhnout jako loni za projasněním jen k dřevěným schodům, nebo snad uvažovat o příležitosti rozloučení se sluníčkem aspoň na Basumských lukách. Tím pádem lze předpokládat, že ani Nový rok tuhle nadílku jen tak nerozpustí … leda že by jedenáctá?   

 

30. prosince:

Předposlední den roku 2018 předvedl zatím nejrychlejší zvrat. Vimperk se probudil v tomtéž bílém převleku, jakým byl překvapivě obdařen na Štědrý den, avšak vydržel v něm všehovšudy do cca druhé hodiny odpolední. O necelých dvě stě nadmořských metrů výše vypadala situace přece jen z hlediska zimy příznivěji, ale na tomtéž místě neobstála v porovnání se sedmnáctým prosincem. Přes boubínský vrchol se ustavičně hnala dramaticky působící mračna, …

… zatímco Bobík jich zůstal povětšinou ušetřen. 

Těžko být prorokem, co asi bude zítra nahoře nabídnuto účastníkům silvestrovských výstupů, ale zásadní změnu oproti dnešku, ba ani loňskému roku s nemalou pravděpodobností očekávat nelze.  

 

29. prosince:

Závěr roku nám otáčí počasím jako na onom příslovečném obrtlíku … naštěstí popřává i slunečných okamžiků, … 

… aby vzápětí dal najevo, že se možná chystá pátá, ba počítáme-li sice symbolickou a z hlediska trvanlivosti kratičkou, leč ve výsledku přece jen znatelnou vánoční sněhovou nadílku, již šestá bílá vlna. Vše je ale opět v rukou teploty, která zatím stále zimě nenastavuje příznivou tvář. 

 

28. prosince:

Jistě není zapotřebí nijak zvlášť podrobných komentářů k tomu, co ukázal dnešní ranní Boubín. Daleká a relativně čistá dohlednost do vnitrozemí, … 

… jakož i protilehlým směrem vypovídala především o úbytcích sněhu, … 

… v porovnání se Štědrým dnem nejvýrazněji čitelných na lesních porostech, jimž se v rozmezí pouhých tří dnů opět navrátily původní barvy.  

Stejnou situaci prozrazuje i pohled k Luznému, který byl jako jediný z výrazných hraničních vrcholů k vidění nad pohyblivou inverzní hladinou. Roklany totéž štěstí neměly. 

Současně je možno posoudit, jak se sněhový stav vyvíjí v závislosti na klesající nadmořské výšce. 

Nepřehlédnutelnou byla i práce nárazového jihozápadního větru, rychlostí 7,6 m/s (27,4 km/h) modelujícího bohatou oblačnost, …

… dnes vyladěnou spolu s celou krajinou do převažující modři. 

Jedině takovýmto teplotám zdejší končiny vděčí za to, …

… že se sněhová vrstva neslehla ještě více, … 

… ba že odtud docela nezmizela stejně jako ze vzdálenějších a níže položených lokalit. 

 

27. prosince:

Co bylo včera předpokládáno, došlo dnes stoprocentního naplnění – a právě to je jediným důvodem, … 

… proč se tu do třetice opakuje táž dvojice záběrů vimperských míst, aktuálně v čerstvě jarním provedení. Za permanentní minimálně sedmistupňové teploty těžko čekat něco jiného, koneckonců loňského roku tomu na den přesně nebylo jinak. 

Ostatně ani o dvě stě nadmořských metrů výše se nedá hovořit o nějaké zvláštní “slávě”, … 

… sníh zde jen mizí o něco pomaleji. Ještě že máme Boubín … 🙂 .

 

26. prosince:

Sotva se člověk jen lehce vzdálí z Vimperka, hned je náležitě vidět, kam aktuálně dosahuje zimní panování (ano, to slůvko je v daném okamžiku silně nadnesené, příhodnější formulací by bylo zimní živoření, ale berme je jako snahu neurazit paní Zimu 🙂 ). Netřeba zdůrazňovat, co vyšlo najevo již o štědrodenním odpoledni, že totiž spolehlivým skalním strážcem bílých Vánoc je náš Boubín. Kvitujme pak s povděkem, že mu v tom úspěšně sekundují i níže položené šumavské partie. 

Zato pohled z Vimperka věstí další ústup sněhu – teď již i z Výškovic, … 

… o zámku nemluvě. Spravedlivě však dodejme, že své prsty v tom má i sluníčko, poprvé se na nás v rámci svátků naplno usmívající. A to rozhodně není málo.

Jistě mu tedy odpustíme proměnu, kterou dokonalo za jediný den – ostatně večerní svatoštěpánský pohled lze s trochou nezbytné fantazie stále ještě považovat za vánoční, zítra jej rozhodně vystřídá jarní.

 

25. prosince:

Božíhodové dopoledne nám zcela zřetelně ukazuje, od jaké nadmořské výšky je možno užívat si zimní poezie – vimperského dolíku se na rozdíl od Výškovic na mnoha místech opět netýká.

Alespoň jakási optická záchrana bílých Vánoc tak spočívá stále především na bedrech (či, přesněji řečeno, střechách) zámku, což ovšem třeba v porovnání s loňským rokem (viz http://vimperk.eu/index.php/vimperk/13252), jemuž je možno připsat jediné body za sluníčko, vychází pro letošek jako jasné vítězství 🙂 . 

 

24. prosince:

A pak nevěřme na zázraky … ! Někdy k nim stačí pouhý sestup teploty k nule a po celonočních lijavcích se ráno na střešních oknech objeví nečekané překvapení, … 

… v tento sváteční den nanejvýš vítané, ba přímo vytoužené. Ještě včera zcela holý Vimperk má opět nefalšovaný vánoční kabát. Pravda, v uplynulých dnech jsme jej mohli hodnotit jako výrazně bohatší, ale tváří v tvář zcela reálné hrozbě Vánoc na blátě je jistě namístě naprostá skromnost a především velká radost.

Ostatně každého, kdo by toužil po skutečně pravé, nezpochybnitelné šumavské sněhové nadílce, lze odeslat na Boubín, … 

… nebude-li mu ovšem vadit, že naše milá hora se zrovna dnes rozhodla užívat si poctivé oblačné čepice. V každém případě tu ale lze naměřit velmi pestré hodnoty hloubky sněhové pokrývky – od minimálních třiceti centimetrů přes průměrných padesát až k sedmdesáti, to v častých návějích na starším ztvrdlém podkladu, jímž lze nicméně prorazit až na pevnou zem. A severozápadní vítr o nárazové síle až 9,2 m/s (33,1 km/h) přináší další jemnou sněhovou krupičku, …  

… která tu určitě neroztaje.  

Kdyby si snad ani odtud člověk neodnášel, co očekával, jedno je jisté: o letošních Vánocích komáři nepřiletí. Tak tedy šťastné a veselé 🙂 ! 

 

23. prosince:

Zima je již druhým dnem právoplatnou vládkyní počasí – a hned velí k totálnímu ústupu. Čtvrtá vlna, kterou před více než týdnem vtrhla stále ještě co vetřelec do končícího podzimu, se ve Vimperku rozpustila v deštivých slzách. A byl to vskutku vydatný pláč, k němuž se bezpochyb připojilo nejedno oko, stále kdesi v koutku duše doufající v bílé Vánoce. Nu, za těmi bude nutno vyrazit podstatně výše, kam raději zamířil z fádně mokrého a blátivého města i objektiv fotokroniky.  

 

22. prosince:

Dvanáctého listopadu (http://vimperk.eu/index.php/vimperk/14822) jsme si tu připomněli jednu méně známou lidovou pranostiku … nu a krtci vesele pokračují ve své charakteristické, zahrádkářům vesměs krajně nelibé práci i dva dny před Vánoci. Přetrvávající lijavec za osmistupňové teploty jim dílo docela usnadňuje, takže snad už jen vyčkávejme současně s Ježíškem příletu oněch pranostikou slibovaných komárů.

Ještě dříve si však nesmíme nechat ujít poslední letošní úplněk, připadající právě na dnešní noc. Měsíc zmíněné fáze dosáhl v 18:48, ale pro mohutnou oblačnost, zásluhou silného západního větru takřka nepřetržitě zakrývající oblohu, nebylo jisté, zda vůbec bude něco k zahlédnutí. Nakonec naštěstí bylo, avšak bez obvyklé ostrosti, neboť obloha ani po protržení temné clony nebyla zcela čistá. Svědčí o tom ostatně též koróna okolo měsíčního kotouče.

Markantní zlepšení přinesl teprve čas půlnoční, v němž se dokonce objevily i hvězdy. Čtvrtá adventní neděle by si tedy z hlediska počasí mohla oproti končící sobotě polepšit.

 

21. prosince:

První zimní den “jak malovaný”, … 

… ale právě v této podobě poslední dobou naprosto nepřekvapující. Letos pak vylepšen o vydatný liják (dokonce je nám vyhrožováno povodněmi), který však aspoň krom zbytků sněhu ze střech spláchl též sůl z vimperských ulic. 

 

20. prosince:

Dnešek nám hned od rána neváhá dát zřetelně najevo, že je posledním dnem kalendářního podzimu. Sněhové přeháňky, …  

… souboj sluníčka s vydatnou oblačností …  

…. a konečně jeho vítězství. A to vše probíhá za teploty +4°C, ke všemu s tendencí dalšího vzrůstu.

Nebude tedy divu, jestli odpolední přeháňky změní podobu na dešťové.

 

19. prosince:

Namísto původně očekávaného uplynulého víkendu se mrazíku podařilo “přitlačit na pilu” (avšak jen lehce) až dnešní noci, po delší době opět krásně hvězdné. Vimperk se probouzel do -5,7°C, což oproti předcházejícím dnům představuje cca dvoustupňový pokles. Čekejme tedy, co bude dál …  

 

18. prosince:

Vedle vycházejícího sluníčka těžko hledat skvělejšího původce stop ve sněhu … či vlastně na sněhu … 🙂

Nikdo by patrně nezpochybnil myšlenku, že v porovnání s jedenáct dní starým snímkem (navraťme se do 7. prosince) vzbouzí tento z dnešního jitra co do adventní atmosféry rozhodně mnohem více optimismu. 

Jde jen o to, do jaké míry je či není k případnému následnému zpochybnění rozhodnuta sama příroda – teplota se totiž aktuálně chová přesně jako včera, tedy vyjádřeno číselně: +3°C.   

 

17. prosince:

Přesně týden zbývá do Štědrého dne …  

… a nálada šumavské krajiny, dnes od samého rána dokonce slunečná, zatím po všech stránkách plně souzní s ideální představou nejkrásnějších svátků v roce.

Teplota však s nádechem určité, řekněme, ve vztahu k výše konstatovanému snad i zákeřnosti stoupá a opět ze všeho nejdříve postupně zbavuje nedávné bílé výzdoby větve veškerých porostů, … 

… včetně těch, které ještě mají štěstí, že momentálně nebyly pohlceny relativně nedalekou inverzní hladinou (na obzoru přizdobenou charakteristickými temelínskými parami). 

Adventní idylka se pozvolna vypařuje i z osluněných střech, … 

… jen Boubín si zásluhou své výšky zatím spolehlivě v plném rozsahu drží slušivý zimní převlek. 

Vše teď záleží na průběhu nejbližších dní, …

… ostatně již v dnešním odpoledni možná nebude – přinejmenším na Bobíku – k uvěření, že třetí prosincové pondělí nám na uvítanou navrátilo sluneční paprsky. 

 

16. prosince:

Třetí adventní neděle se z hlediska počasí nijak zásadně nelišila od soboty, takže namísto většinou marného vyčkávání, zda se snad skrze šeď oblohy podaří prorazit nějakému víceméně zbloudile působícímu slunečnímu paprsku, bylo jistě přínosnějším ponořit se do světa ledu … 

… a jeho nevyčerpatelných abstrakcí. 

Zážitky jako z říše moderního umění v pozdním odpoledni obohatilo drobné sněžení, … 

… avšak bývalo by bylo zapotřebí silnějšího mrazíku, aby si jednotlivé vločky dokázaly zachovat svou neporušenou, krystalicky čistou strukturu, jež vinou panující rovné nuly tentokrát ještě ve vzduchu dosti utrpěla.

 

15. prosince:

Zimní Šumava sice dokáže v jediném naoko zdánlivě šedivém dni … 

… ve skutečnosti vystřídat spousty nejjemnějších barevných odstínů … 

… a s nimi spojených nálad, … 

… ale ani sebevětšími sněhovými přírůstky nezaručí, že následný vývoj počasí nezařadí během pouhého týdne další z Vánoc třetího tisíciletí do kategorie “na blátě”. Vzpomeňme jen na týž den loňského roku, dokonce v ten čas bohatšího na sníh i silnější mrazíky: http://vimperk.eu/index.php/vimperk/13252. Člověk jistě nechce “malovat čerta na zeď”, ale obavu, že tento se tam i tak namaluje sám, zkrátka nelze zaplašit 🙂 .  

 

14. prosince:

Nestává se ve fotokronice poprvé, že namísto nevábné aktuální fádní šedi je dána přednost oku příjemnějším vzpomínkovým návratům … ten dnešní pak může navíc splnit roli zvěstovatele očekávané skutečnosti, že o víkendu se mrazík – dnes zatím jen třístupňový – chystá vydatněji “přitlačit na pilu” (samozřejmě v představách meteorologů, pročež ve výsledku raději počítejme s určitou rezervou). 

 

13. prosince:

Jak by mohl a měl vypadat pravý vánoční Vimperk, nám dokonale předvádí již svatá Lucie, … 

… jenomže za jedenáct dní, byť v těch nejbližších má dále pokračovat ochlazování, se ještě, jak nás učí historie, může stát mnohé. 

 

12. prosince:

Noc na dnešek dokonala, co bylo předvídáno již včera – čtvrtý návrat zimní atmosféry, … 

… kalendářně však zatím stále ještě v čase podzimním, třebaže na sklonku jeho vlády, všehovšudy již jen devítidenní. Střešní okna vydávají svébytné svědectví … 

… o aktuální teplotě (+2°C), která onen bílý vpád rozhodně není ochotna podpořit, jak by se na pravou zimu slušelo.  

Musí tedy přijít další podpůrný atak shůry – snad v jakési úsměvné snaze zmoci vše silou. Zjevně nás nedělí dlouhá doba od dalšího sněžení, …  

… jenže teplota stále stoupá, čímž nám skýtá příležitost rozběhnout fantazii napříč všemi proměnlivými ostrůvky, co se jich v jepičím životě na skle objeví.  

A najdou se i tváře, vedle nelíčeného údivu snad též připravené zaplakat …

… nad umírajícími …

… sněhovými …

… vločkami, …

… z jakých samy povstaly. 

 

11. prosince:

Sněžení nám přidává na intenzitě, … 

… jejíž zásluhou by se dnešek mohl do večera stát dnem, … 

… v němž na rozdíl od včerejšího přece jen již bude možno hovořit o nefalšované čtvrté vlně bílé nadílky. Boubín je v tom směru, jak vidno, dávno za vodou, a to doslovně, neboť v porovnání s níže položenými lokalitami se aktuálně může pochlubit bezmála dvaceticentimetrovou soudržnou vrstvou.

Mezi brázdami polí čerstvý poprašek ještě stihl získat barevný nádech od mokrého hliněného podkladu, ale to se, soudě dle přetrvávající oblačnosti, může do zítřka celkem hravě změnit.  

 

10. prosince:

Lehce zrána pocukrované nejen zámecké střechy sice svědčí o dočasném poklesu teploty, avšak v průběhu dne své bělostné výzdoby stoprocentně zase pozbydou. Čtvrtá sněhová vlna se zatím přinejmenším ve Vimperku nekoná.

V podvečer ovšem nelze přírodě za celý den upřít nemalou řadu úporných pokusů zvrátit pravdivost ranního výroku … poděkujme jí tedy aspoň za adventní výzdobu oken 🙂 .

 

9. prosince:

Ani letos nebyla porušena tradice … 

… jakési předehry k novoročnímu ohňostroji, … 

… jíž se v menším rozměru … 

… každoročně stává ohňostroj, … 

… jenž tvoří velkolepý závěr … 

… slavnostního rozsvěcení vánočního stromu … 

… o druhé adventní neděli před ZŠ TGM. 

 

8. prosince:

Po polojasném dopoledni se sporadicky do modrého děrava protrhanou oblohou a několikerým stydlivým mrknutím sluníčka nastupuje opět vleklé zataženo, déšť, ve vyšších polohách jako např. na neviditelném Boubíně sníh … a zejména platí výstraha před silným větrem. Tolik v kostce možno říci o druhé prosincové sobotě, co do nálady se jako vejce vejci podobající předešlému pátku. 

 

7. prosince:

Dojdou-li naplnění co chvíli se měnící očekávání meteorologů, že nadcházející víkend přece jen přinese v pořadí již čtvrtou vlnu sněžení v tomto ode zdi ke zdi se tlukoucím vývoji zatím stále ještě podzimního počasí, … 

… můžeme první prosincový pátek směle označit za nejteplejší den tohoto týdne. Nelze sice říci, že by jeho od samého rána chmuřivý průběh sváděl zrovna k optimistickým náladám, … 

… ale večer přece jen v mezích možností přinesl záblesk jakési změny, …  

… dávající aspoň kratičký opravňující smysl symbolu sluníčka, po většinu dne viditelného jen v grafické podobě na meteorologických internetových stránkách. 

 

6. prosince:

Namísto zákeřné ledovky, již Vimperku nakonec přece jen nezůstal čert dlužen a hned zrána se zapsala dokonce do rozhlasových zpráv co původce na střechu převráceného automobilu, bychom jistě raději, mít na vybranou, uvítali další porci sněhu. Ten by adventně nasvícenému městu …

… bezesporu vtiskl zcela jinou, náležitě působivou svátečnější podobu. Té se však dle všeho hned tak nedočkáme.

 

5. prosince:

Přímo čertovským bychom mohli nazvat mrazík, …

… kterým se po předchozí vlně oteplení … 

… uvedlo předmikulášské jitro. 

 

4. prosince:

Zatímco včera byly ještě na stráních nad Vimperkem k zahlédnutí poslední zbytky sněhu, dnes máme nazpět bez jakýchkoli zimně vetřeleckých stop typické barvy podzimu. 

A člověk si jen klade otázku, má-li smysl uříznout tradiční barborku … co když do Vánoc začne rašit přímo na stromě 🙂 ? 

 

3. prosince:

Adventní obrat v počasí se zdá být dokonán. Podobně jako včera byl opět provázen několikerou duhou, …

… dnes ve všech případech ještě zřetelnější, a tím pádem i barevnější.

Uprostřed mnoha takřka aprílových zvratů (teplota atakuje desetistupňovou hranici nad nulou, převažující déšť co chvíli mění intenzitu) neschází vedle zásadního díkůvzdání za to, že na rozdíl od jiných končin nás zázračně minula hrozící ledovka, ani malý prostor k zamyšlení, resp. odhadu, kolik podobných situací nás ještě čeká do mílovými kroky k nám kvapících Vánoc. 

Každopádně je jisté, že další příděl sněhu, ať se odehraje kdykoli, už bude v pořadí čtvrtým. Se třetím, přesně týden starým, se Vimperk právě definitivně loučí.

Náš milý trumpetista na “kruháči” tak zatím vyhrává své andělské fanfáry znovu odkryté, soustavně shůry máčené všudypřítomné podzimní hnědi (se špetkou mrazem přešlé umdlévající zeleně). 

 

2. prosince:

Prosinec je zatím ještě mladý, těžko mu tedy vyčítat, že z hlediska počasí nepůsobí nikterak vynalézavě a drží se stále téhož scénáře, …

… tedy adventního oteplování, které ostatně není ničím originálním ani v rámci mnoha předešlých let. 

Nejen vimperské střechy stále více tmavnou, leč i tak jsou schopny potěšit oko, když se k nim ovšem náležitě přiblíží. 

Nabízí se tu svět doslova bleskově pomíjivé, občasným deštěm navíc skrápěné třpytivé fantazie, … 

… stále však přitažlivé a působivé na rozdíl od znovu se nad námi vznášející hrozby zákeřné ledovky, připravené komplikovat nám pohyb po zemském povrchu, jen co dosavadní, vesměs pětistupňová teplota zbaví platnosti slůvka “nad nulou”.  

 

1. prosince:

Včera zde očekávané překvapení se dostavilo již v odpoledních hodinách. Ze zatažené oblohy začalo vlivem oteplení namísto sněžení drobně pršet, což mělo na podmrzlém povrchu zákonitě za následek ledovku. Ta však naštěstí nestihla napáchat mnoho pro ni běžně příznačného zla, neboť teplota po mírném výkyvu dále stoupala. Poslední měsíc letošního roku přivítala ve Vimperku necelými dvěma stupni nad nulou, kterýžto stav během dopoledne vylepšila na osmistupňovou hodnotu. 

Kdo by nicméně na základě pondělní úvahy (viz 26. listopadu zde – http://vimperk.eu/index.php/vimperk/14822) sázel na to, že aktuální sníh se nedožije adventu, prohrál by. Ač je zřejmé, že bělostná vrstva utrpěla nejednu výraznou trhlinu a pro oko nejmarkantněji zbavila své přítomnosti městské i okolní porosty (srovnejme si v tomtéž odkazu s 27. listopadem), musíme poctivě přiznat, že s tím, co v ono pondělí, jímž začínal tento týden, napadlo, se stále lze setkat.

Advent, čerstvě přivítaný rozsvícením vánočního stromu na náměstí, sice začíná až zítra, avšak dnešní noc již na aktuálním sněhovém stavu dozajista ničeho ve smyslu viditelného úbytku nezmění. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2018  

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2018 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2018

  

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2017

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2017 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2017 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2016

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2016

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2016 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2016 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2015

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2015 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2015

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2015

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2015

 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2014

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2014

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2014  

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2014 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2014

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2013

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2013

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – září 2013

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2013

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2013

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2013

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2013

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2013

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2012

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2012

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2012

Fotokronika Jana Tláskala – září 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – unor 2012 

Fotokronika Jana Tláskala – leden 2012 

 

Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – listopad 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – říjen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – září 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – srpen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – červenec 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – červen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – květen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – duben 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – březen 2011 

Fotokronika Jana Tláskala – únor 2011 

 

{jcomments on}