Juniorský maratón 2017

 

     Ve středu 5.4. se v Českých Budějovicích konalo semifinálové, krajské kolo Juniorského maratónu 2017. Tyto závody jsou součástí doprovodných akcí Pražského mezinárodního maratónu a letos se konaly již po jednadvacáté.

Družstva složené z deseti studentů a studentek jedné střední školy běží štafetovým způsobem trať klasického maratónu tj. 42, 195 km.WP 20170405 002 V Každém družstvu musí být minimálně tři dívky (běží 3,5, a 7.úsek). K semifinálovému kolu v našem krajském městě se přihlásilo dvanáct školních družstev a mimo soutěž také dvě učitelské štafety, celkem tedy 140 vytrvalců. Zástupci našeho gymnázia Vimperk si již tradičně vedli na výbornou. Družstvo ve složení Tomáš Kalivoda, Daniel Červený, Tereza Řezníková, Josef Tischler, Tereza Vostradovská, Jakub Švejda, Denisa Nováková, Ondřej Holoubek, Matěj Vachuta a Jiří Mánek, patřilo od samého úvodu mezi nejlepší a postupně si vybudovalo až pětiminutový náskok na čele. V samotném závěru, na posledních dvou úsecích, se sice časový odstup našich o něco zmenšil – za družstvo na druhém místě finišovali výborní atleti z českobudějovického Sportovního gymnázia Česká – nic to však nezměnilo na našem vítězství.

 

Vimperská štafeta si především díky vyrovnaným výkonům v průběhu celého závodu doběhla pro další výhru v řadě ( již 8 let bez semifinálové porážky ) a vybojovala si tak právo účasti na celorepublikovém finále v Praze. Toto finále se již tradičně koná v rámci asi největší sportovní akce v ČR – Pražského mezinárodního maratónu 7. května 2017. Vítězné štafety ze semifinálových kol zde startují společně s nejlepšími maratonci světa a je to pro každého účastníka opravdu ohromný zážitek. Pořadatelé dávají mladým běžcům skvělé podmínky a první úseky štafet startují přímo z druhé řady několikatisícového davu maratónců. Věříme, že i v pražském závodě se bude našim studentům dařit a přivezou si domů kromě nezapomenutelných zážitků i pěkné umístění.

 

WP 20170405 001

 

Zbyněk Pavlásek a Jakub Mondl

Gymnázium Vimperk 

 

{jcomments off}