Florbalisté Šumavanu válí a poskočili na druhé místo

Florbalisté Šumavanu válí a poskočili na druhé místo

 

Zápasy nabitý měsíc mají za sebou vimperští florbalisté. Nejprve v sobotu 17. února v atmosféře senzačního zlata Ester Ledecké na ZOH v Pchjongčchangu změřili na domácí půdě v Kašperských Horách síly se Strakonicemi a Kaplicí, 14 dní nato zavítali do Soběslavi, kde herně i výsledkově přehráli českobudějovické Štíry i domácí tým. O úspěšné završení velmi nahuštěného zápasového programu se hráči Šumavanu postarali v Českých Budějovicích proti soupeřům z dolní poloviny tabulky, bodovat tentokrát nedovolili týmům Jindřichova Hradce a pořádající Cosa Nostry.

 

17.2. Kašperské hory

TJ Šumavan Vimperk – FbC Strakonice B 6:4 ( 0:0 – 3:1 – 3:3 )

Branky Vpk: 17. Havelka (Gross), 27. Jungvirt (Homolka), 27. Pešl ml. (Pešl st.), 35. Křešnička, 38. Myslík (Petr), 43. Pešl ml. (Gross)

Vyloučení: 2:0 + Homolka 5min. – Využití: 0:3 – V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Hencl K. – Iha J. – Diváků: 20

Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1, 5:3, 6:3, 6:4

Sestava: Sippl (Říha) – Pešl st., Gabauer; Křešnička, Myslík – Pešl ml., Gross, Havelka; Jungvirt, Petr, Homolka

 

Hodnocení utkání trenérem Petrem Křešničkou: S béčkem Strakonic vždy hrajeme velmi vyrovnané zápasy, což se potvrdilo i tentokrát. Oproti soupeři jsme však byli aktivnějším a do útoku odvážnějším týmem, což se nakonec promítlo i do konečného skóre. Strakoničtí hráči se v podstatě prosadili jen střelami z dálky, jinak byli v ofenzivě dost bezzubí a nedokázali na naši výbornou obranu nic kloudného vymyslet. Po soustředěném výkonu celého týmu zasloužená výhra proti jednomu ze spolufavoritů soutěže.

 

 

 

FBC Spartak Kaplice – TJ Šumavan Vimperk 8:8 ( 2:2 – 4:2 – 2:4 )

Branky Vpk: 7. Gabauer (Pešl ml.), 11. Pešl st. (Pešl ml.), 24. Pešl ml. (Pešl st.), 24. Havelka (Křešnička), 32. Křešnička (Havelka), 37. Křešnička (Gabauer), 39. Křešnička (Myslík), 43. Pešl ml. (Pešl st.)

Vyloučení: 0:0 – Využití: 0:0 – V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Hencl K. – Iha J. – Diváků: 10

Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2, 5:4, 6:4, 6:5, 7:5, 7:8, 8:8

Sestava: Sippl (Říha) – Pešl st., Gabauer; Robl, Myslík – Pešl ml., Petr, Havelka; Jungvirt, Křešnička, Homolka

 

Druhý zápas z pohledu trenéra Petra Křešničky: Dost nešťastné, leč logické, je v turnajovém systému, ve kterém se soutěž hraje, nasazení domácího týmu do prvního a pak posledního utkání hracího dne. Mnohahodinová pauza mezi zápasy v drtivé většině případů pořádajícímu týmu neprospívá, což jsme v plné nahotě potvrdili i my v tomto utkání. Soupeře, jenž nastoupil pouze se sedmi hráči do pole, jsme měli přejet a snadno získat tři body. Bohužel proti Kaplici nastoupil úplně jiný tým než dopoledne proti Strakonicím. Od samého začátku působila naše hra jako bychom se na palubovce potkali poprvé v životě, nefungovalo absolutně nic. Soupeř s mnoha zkušenostmi z vyšší soutěže naší nekoncentrovanosti plně využíval. Některé kombinace hráčů Spartaku vypadaly až exhibičně. Nicméně, z vlastní zkušenosti víme, že v sedmi lidech se florbal hrát nedá, alespoň ne, pokud má tým ambice uspět. Pro takto úzký kádr, s jakým kapličtí do Kašperských Hor přijeli, je jakýkoliv standardní zápas jednoduše moc dlouhý. Závěrečná část se v podstatě odehrávala pouze před brankou soupeře, a přestože naše hra byla ideálu stále na hony vzdálena, soustavný tlak přeci jen přinesl góly. Dokonce jsme se necelé 3 minuty před koncem utkání dostali do vedení 8:7, avšak špatně odbráněná standardní situace, jen podtrhující náš tragický výkon v tomto utkání, nás stála vítězství. Nutno ovšem podotknout, že po zřejmě nejhorším výkonu v sezóně by bylo velmi nezasloužené a s bodem musíme být více než spokojeni.

 

 

 


 

 

3.3. Soběslav

TJ Šumavan Vimperk – FBC Štíři České Budějovice B 7:5 ( 2:2 – 3:1 – 2:2 )

Branky Vpk: 5. Petr (Pešl ml.), 12. Pešl ml. (Jungvirt), 21. Křešnička (Havelka), 22. Havelka (Pešl ml.), 27. Pešl ml. (Jungvirt), 33. Pešl ml. (Pešl st.), 44. Pešl ml.

Vyloučení: 2:0 – Využití: 0:2 – V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Teska – Mauška – Diváků: 10

Průběh utkání: 2:0, 2:2, 4:2, 4:3, 6:3, 6:5, 7:5

Sestava: Sippl (Říha) – Pešl st., Křešnička, Myslík – Pešl ml., Gross, Petr; Jungvirt, Havelka

 

Trenér Petr Křešnička k zápasu: Přestože se jednalo o souboj sousedů v tabulce, nás jako třetího týmu proti druhému, po lednovém vzájemném utkání (Štíři – Šumavan 11:7), kdy nám Štíři na domácí palubovce naplno ukázali svou sílu, jsme k odvetě nastupovali rozhodně v roli jasného outsidera. Ovšem za měsíc a půl se toho hodně změní, a jak ukázal samotný zápas, změnilo se i rozpoložení a forma obou týmů. Zatímco my byli od úvodní buly aktivní, houževnatí a kreativní, hra soupeře postrádala tu lednovou jiskru a preciznost. Navíc jsme se poměrně brzy dostali do vedení, které jsme po celý zápas udržovali. Díky drobným individuálním chybám a špatnému vyhodnocení některých herních situací jsme Štírům dovolili vstřelit několik laciných branek, ale jinak jsme sehráli výborný zápas a bereme trochu překvapivé tři body.

 

Banes Florbal Soběslav – TJ Šumavan Vimperk 4:11 (1:5 – 0:4 – 3:2 )

Branky Vpk: 5. Pešl ml., 6. Pešl ml. (Myslík), 7. Křešnička (Havelka), 10. Gross (Myslík), 13. Pešl ml. (Petr), 16. Gross (Pešl ml.), 18. Gross (Petr), 20. Petr (Pešl ml.), 30. Petr (Pešl ml.), 34. Pešl ml. (Gross), 38. Pešl ml. (Petr)

Vyloučení: 0:1 – Využití: 0:0 – V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Teska – Koten – Diváků: 20

Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:11, 4:11

Sestava: Sippl (Říha) – Pešl st., Gabauer, Myslík – Pešl ml., Gross, Petr; Jungvirt, Křešnička, Havelka

 

Utkání očima trenéra Petra Křešničky: Výborný výkon proti Štírům vnesl klid a pohodu na naše hole a proti domácím jsme naplno ukázali, jak silný tým dokážeme být, když si věříme, plníme taktické pokyny a pokoušíme se v útočné fázi také o kombinaci namísto neustálého individuálního zakončení. Začátek fantastický, 7. minuta 3:0, po první třetině 5:1, v polovině utkání 8:1 a bylo po zápase. Třetí třetina se dohrávala pouze z povinnosti a posloužila už jen domácím ke korekci skóre na přijatelných 4:11. Doslova útočný koncert v tomto utkání předvedla první útočné formace ve složení Pešl ml. – Gross – Petr, která se postarala o deset branek a soupeři téměř nepůjčila balónek.

 

 


 

 

17.3. České Budějovice

FK Slovan Jindřichův Hradec B – TJ Šumavan Vimperk 5:8 ( 2:3 – 3:3 – 0:2 ) Branky Vpk: 3. Havelka (Křešnička), 6. Havelka (Pešl ml.), 10. Gabauer (Křešnička), 20. Havelka (Myslík), 24. Pešl st. (Gross), 29. Havelka (Jungvirt), 40. Havelka (Křešnička), 45. Myslík

Vyloučení: 3:1 – Využití: 0:2 – V oslabení: 0:1 Rozhodčí: Janda – Paletář – Diváků: 20

Průběh utkání: 0:3, 3:3, 3:5, 5:5, 5:7

Sestava: Sippl (Říha) – Pešl st., Gabauer; Robl, Myslík – Pešl ml., Gross, Petr; Jungvirt, Křešnička, Havelka

 

Ohlas Petr Křešničky k utkání: Do Českých Budějovic jsme přijeli potvrdit formu, kterou jsme v posledním měsíci nabrali a vždy velmi nepříjemný a důrazný tým Jindřichova Hradce měl být ideální prověrkou. Slovan k utkání nastoupil doplněn hráči A-týmu, a tak se dalo očekávat, že průběh zápasu nebude tak jednoznačný jako v prvním měření sil, kdy jsme v prosinci ve Strakonicích vyhráli jasně 12:4. Od samého začátku se hrálo ve vysokém tempu, což naší hře v momentálním rozpoložení jen a jen vyhovuje. Brzy jsme se dostali do vedení, které jsme vzápětí navýšili i díky perfektně sehrané přesilové hře až na rozdíl tří branek, a přestože soupeř herně rozhodně nezaostával, byli jsme to my, kdo držel opratě tohoto utkání pevně ve svých rukou. Dvou až tříbrankové vedení jsme si poté udržovali po celý průběh zápasu, a když se při soupeřově závěrečném risku bez brankáře trefil přes celé hřiště Martin Myslík, bylo o vítězi definitivně rozhodnuto. Střelecké obrození prožil Vašek Havelka, který se blýskl 5 góly a nemalou měrou tak přispěl k zisku důležitých tří bodů.

 

TJ Šumavan Vimperk – SK Cosa Nostra 12:10 ( 2:5 – 5:2 – 5:3 )

Branky Vpk: 10. Pešl ml., 13. Gabauer, 17. Robl (Myslík), 17. Pešl ml. (Gross), 24. Havelka (Křešnčka), 26. Pešl ml. (Gross), 28. Pešl ml. (Robl), 33. Havelka (Křešnička), 35. Křešnička (Pešl st.), 35. Petr (Gross), 37. Gabauer (Gross), 38. Pešl ml. (Robl)

Vyloučení: 2:1 – Využití: 0:0 – V oslabení: 0:0 Rozhodčí: Podařil – Paletář – Diváků: 16

Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5, 5:5, 5:6, 6:6, 6:7, 12:7, 12:10

Sestava: Sippl (Říha) – Pešl st., Gabauer; Robl, Myslík – Pešl ml., Gross, Petr; Jungvirt, Křešnička, Havelka

 

Petr Křešnička k utkání: Cosa Nostra. Tým, který se rozhodně nenechává svazovat jakoukoliv taktikou a tomu odpovídají i výsledky. Dala se opět očekávat přestřelka, vždyť v našich třech dosavadních vzájemných zápasech padlo dohromady těžko uvěřitelných 54 branek. Navíc proti sobě nastoupili dva nejproduktivnější hráči soutěže, a tak to byl i souboj o krále produktivity tohoto ročníku Jihočeské ligy. Nám bohužel herní styl tohoto soupeře příliš nevyhovuje, a tak jako i v předchozích kláních s tímto týmem jsme se jen velmi těžko prokousávali k vítězství. Hráči Cosa Nostry rychle pochopili, že postupným útokem a kombinací nás nepřehrají a v podstatě od poloviny první třetiny se uchýlili k dlouhým pasům a nahazovaným balónkům směrem k naší bráně. Nutno podotknout, že tento styl hry jim neuvěřitelně svědčí. Mají šikovné útočníky, kteří dokáží nahozený míček zpracovat a okamžitě vystřelit, na což jsme nebyli do konce první části hry schopni jakkoliv reagovat, výsledkem byl stav 2:5 v náš neprospěch. Naštěstí hrajeme už od poloviny února v takové fazóně, že ani tento nepříznivý stav pro nás nebyl překážkou v cestě za vítězstvím. V následujících dvou třetinách jsme se daleko více koncentrovali na bránění soupeřových výpadů a výsledkem bylo, že jsme měli daleko častěji míček na holích a utkání najednou bylo jasně v naší režii. Přestřelka sice pokračovala, ale na každý soupeřův gól jsme odpověděli dvěma našimi a dokráčeli si tak za ziskem dalších tří bodů. Souboj o čelo produktivity dopadl smírně. Vláďa Pešl ml. se zastavil na pěti vstřelených brankách, na druhé straně se jeho jediný vážný konkurent Václav Radouch prosadil třikrát sám a dvakrát asistoval.

 

 

Celkové shrnutí úspěšného měsíce Petrem Křešničkou

 

Za poslední měsíc máme za sebou šest zápasů s bilancí pěti výher a jedné remízy. 16 bodů z 18 možných za toto období nás vyneslo na druhé místo v tabulce a už jen naše vlastní neschopnost by nás o něj mohla připravit. Vždyť v posledních čtyřech utkáních sezóny nám stačí získat jakýmkoliv způsobem 3 body a druhé místo máme jisté. Na druhou stranu, téměř stejně jisté je, že už se jen těžko posuneme na místo první, které jsme v listopadu díky prohře ve vzájemném střetnutí přepustili Chýnovu, jenž si od té doby počíná zcela suverénně a nenechává nikoho na pochybách o tom, kdo letošní ročník vyhraje. Co ovšem těší snad ještě více, než to, že máme na dosah vylepšení konečné 3. pozice z loňské sezóny, je herní projev, jakým jsme se v posledních utkáních prezentovali. Samozřejmě, až na zápas s Kaplicí, který se naopak z mnoho důvodů vůbec nepovedl. Mužstvo nabralo sebedůvěru, působí kompaktně, nezlomí se ani za nepříznivého stavu a v některých zápasech působí skutečně jako válec. Bohužel nyní nás čeká třítýdenní přestávka, k dalším dvěma zápasům odcestujeme do Písku až 8. dubna a je tak otázkou, zda budeme schopni navázat na výkony, které jsme předváděli v uplynulém měsíci. V každém případě nám držte palce, druhé místo je na dosah.

 

 

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/vimperskyflorbal a na webu www.fbcvimperk.cz 

 

  {gallery}vimperk/2018/foto_zdenek_formanek/brezen/florbal/{/gallery} 

 

{jcomments off}