Na zimu a sníh jsme připraveni

Zima se mílovými kroky blíží, proto jsme se opět v několika etapách vydali do centrální Šumavy nainstalovat sněhoměrné latě, abychom Vám mohli týden co týden mohli přinášet co nejpřesnější údaje o stavu sněhové pokrývky napříč celou Šumavou.

 

Stejně jako v minulých zimách jsme osadili sněhoměrnými latěmi lokality v dohledu našich webkamer a na trasách u upravovaných běžeckých stop. V rámci celé Šumavy budeme monitorovat na šest desítek lokalit.

 

Mezi časově nejnáročnější etapy patří tradičně osazení hřebenových partií a to od Třístoličníku po vrchol Plechý, kde máme celkem 6 lokalit, kde měříme nejen výšku sněhu ale i vodní hodnotu sněhové pokrývky. Díky výborné spolupráci s ČHMÚ jsou naměřená data dále zpracovávána a využívána hydrology.

 

Sněhoměrné latě máme umístěné nejen na české straně Šumavy, ale i na několika lokalitách na německé straně Šumavy nedaleko státní hranice.

 

I v této zimě budeme velmi rádi, pokud nám běžkaři odečtou výšku sněhu na sněhoměrných latích označených cedulkami s telefonním číslem a emailovou adresou. Takto označené latě najdou na Keplech, u Pramene Vltavy a na Trojmezné. Údaje z vrcholových partií nám poskytuje i Horská služba, spolupracujeme s Informační službou Prášily a několika dalšími dobrovolníky, kteří nám po celou zimu měří sněhovou pokrývku, například v lokalitách Černý Kříž, Zátoň, Borová Lada či Zámyšl.

 

Jak již byl v úvodu zmíněno, údaje o výšce sněhu budou po celou zimu průběžně monitorovány a zveřejňovány na portále sumava.eu. 

 

{gallery}pocasi/2016/10/10_27_late{/gallery}

(ir)