Ať Vás sníh nepřekvapí

snih     

     Duben se překlopil do své druhé poloviny a dříve než je běžné, vykvetly mnohé květiny, stromy a keře, jako třeba třešně. Zima se ale ještě ukáže v plné síle.

     Meteorologické předpovědní  modely slibují od úterního večera citelné ochlazení doprovázené  sněžením. Při teplotě pohybující se  v noci lehce pod nulou a přes den okolo nuly se sníh dokáže udržet přibližně  od poloh 600 metrů nad mořem. Kolik bílé hmoty napadne, je vzhledem k složitosti současné povětrnostní situace nejasné. V Pošumaví  se dá očekávat mezi  5-15 cm , na Šumavě 15-30 cm nového sněhu. Snežit bude především ve středu, kdy bude i poměrně ostře foukat, takže očekávejme výrazně zhoršené podmínky na silnicích.

 

     Některé předpovědní modely dokonce simulují ve vyšších polohách Šumavy i více než 50 cm nového sněhu, což nepokládáme za pravděpodobné.

 

     Dle amatérského meteorologa Antonína Vojvodíka sněžení v dubnu ale není nijak neobvyklé. “Dle mých  archivů měření počasí ve Vimperku není vůbec zvláštností, že v dubnu padá sníh a mrzne,  jen se to v poslední době vlivem oteplování stává méně často. Pouze 2 krát z 39 let v dubnu nesněžilo. Takto tomu bylo v dubnu roku 2007 a 1981. Jinak sníh  padal den, dva, ač  hned tál.  Naopak v roce 1979 ležel sníh celých 12 dnů z dubna – z toho maximálně leželo sněhu 7-ho dubna – neskutečných 45cm. Roku 1980 sníh ležel ve Vimperku dokonce 19 dnů  a roztál až 29.dubna. Maximální vstva tehdy dosahovala 35 centimetrů.” Říká Antonín Vojvodík.

   K oboum pozoruhodným rokům dodává : ” V roce 1979 byl na Horské Kvildě 9-ho  dubna rovný metr – 100 cm. Dnes 16.4. cestou z Vimperka na Kvildu nikde kolem cesty ze zimní sněhové pokryvky nebyla ani památka,pouze v Sedle Přilby v 1142mnm byl v zadní části traktorem z parkoviště nahrnutý sníh,dnes z něj pouze zbytky hromádek”.

 

      Se stejným zaujetím Vojvodík vzpomíná na rok 1980. ” Ve Vimperku byly koncem dubna takové vánice, že srážkové úhrny činily 23.4. 12.6mm , 24ho 18,1 a 25ho 9,7mm. Nejvyšší pokrývka z tohoto období byla na svatého Jiří 24.4. 1980. Místo hadů a štírů takto na jaře leželo na loukách 35cm bíle peřiny. Neskutečné. “

 

     Jak se zima do dubna roku 2017 zapíše, odpoví následující dny.

 

(mm, at  foto: bergfex)