Počasí odpovídá říjnu a ne listopadu

První polovina měsíce listopadu přinesla velmi teplé počasí. Nejen maximální teploty, ale i průměrné denní teploty se drží vysoko nad dlouhodobým průměrem. První dva listopadové týdny jsou tak teplé, že odpovídají říjnovému teplotnímu průměru, což dokládá přiložený graf pod článkem, který zobrazuje data z meteostanice ve Volarech.

 

Průměrná teplota dosáhla ve Volarech (od 1. do 14. listopadu) přibližně 6°C, přitom měsíční průměr posledních let byl mezi 1°C až 5°C. Maximální teploty často překračovaly hranici 15°C, zatím nejvyšší denní teplota byla ve Volarech naměřena 6. listopadu a to 18,6°C. 

 

Nadprůměrně teplý začátek listopadu zaznamenaly i nejvyšší šumavské hřebenové polohy, například průměrná teplota na stanici Plechý byla od 1. do 13. listopadu 7,6°C, přitom v roce 2017 i 2016 byla měsíční průměrná teplota -0,8°C. Maximální teplota se zde vyšplhala 12. listopadu na 15,7°C.

 

V dalších dnech se začně postupně ochlazovat a nejen mximální teploty, ale i ty průměrné se dostanou na obvyklé hodnoty pro měsíc listopad. I nadále ale musíme počítat s nedostatkem srážek ve všech šumavských polohách.

 

 

(ir)