Pozdní babí léto a výrazné rozdíly v teplotách

Závěr měsíce října nám přináší počasí pozdního babího léta. To se vyznačuje stálým počasím beze srážek, kdy zejména ve vyšších vrstvách atmosféry proudí teplejší vzduch. V horských polohách je velmi teplo, vzduch je suchý, bývá perfektní dohlednost, naopak nižší polohy jsou zality často nízkou oblačností, ale i když je v nižších polohách slunečno, vzduch je chladnější než na horách. 

 

Výrazný rozdíl je také v denním chodu teploty, tedy v tzv. teplotní amplitudě, což dokládají grafy ČHMÚ pod článkem. V horských mrazových lokalitách je velmi výrazná amplituda, kdy v noci teploty v posledních dnech padají pod -7 °C, naopak přes den se šplhají až k +20 °C (například Kvilda – Perla nebo Volary). V místech, kde nízká oblačnost vydrží v noci i během dne je naopak rozdíl teplot až 4x menší, což dokládají naměřená data ze stanice Kašperské Hory. V nejvyšších partiích Šumavy neklesá při této povětrnostní situaci teplota pod 5 °C v nočních hodinách a během dne se vzduch prohřeje skoro jako v letních měsících, například na Boubíně bylo 29. října téměř 17 °C. 

 

V západní části Šumavy se drží nízká inverzní oblačnost po většinu dne, kdežto východ Šumavy má slunečné celé dny. Tento ráz počasí vydrží už jen krátce, se začátkem listopadu dorazí výrazná změna, ochladí se, počítat musíme se srážkami, místy i vydatnějšími. Navíc v horských polohách začne postupně sněžit.

 

Porovnání naměřených teplot na vybraných stanicích dne 29. října 2021:

  min teplota max teplota amplituda
Kvilda – Perla -8,1 19,5 27,6
Volary, Luční potok -7,2 19,5 26,7
Kašperské Hory -0,8 5,9 6,7
Boubín 7,9 16,9 9,0

 

 

zdroj dat: ČHMÚ

(ir)