Sníh měříme napříč celou Šumavou

Sněhová nadílka do středních a vyšších poloh Šumavy dorazila letos o něco dříve než loňskou zimu. My jsme se na zimní sezónu připravovali již od září, kdy jsme napříč Šumavou instalovali v několika fázích sněhoměrné latě a domlouvali spolupráci na zimní sezónu s externími spolupracovníky.

 

Aby jste měli představu, kde sníh v letošní zimě měříme, připravili jsme pro Vás mapku (na konci článku). Modré vločky jsou umístěny v místech, kde najdete sněhoměrnou lať. V některých lokalitách máme externí spolupracovníky, kteří budou pravidelně výšku sněhu odečítat a to například v Zátoni u Lenory, v Černém Kříži, v Pasečné, v Arnoštově nebo v německé obci Finsterau. Další tyče jsou umístěny přímo u meteorologických stanic, například Volary, Řasnice, Vimperk nebo Velhartice. Některé sněhoměrné latě jsou umístěny jako každou zimu u našich webkamer, jako Bučina, Březník, Poledník, Horská Kvilda nebo Nicov. 

 

Červené vločky v mapě znázorňují lokality, kde sněhovou pokrývku měří Český hydrometeorologický ústav, jde o Churáňov, Hojsovu Stráž nebo Černou v Pošumaví, zveřejňovat budeme také data německých meteorologů z Zwieselu a Velkého Javoru.

 

 

 

Chtěli by jste nám pomoci s měřením sněhu?

 

V této zimě jsme některé sněhoměrné latě stejně jako loni opatřili cedulkou s názvem lokality a prosbou o spolupráci při odečtu výšky sněhu (viz cedulka níže). Na cedulce je telefonní číslo, kam lze za cenu běžného tarifu zaslat SMS s výškou sněhu, výšku je možné také zaslat na email snih@sumava.eu. A kde takové cedulky najdete? Strážný u hraničního přechodu, v blízkosti čerpací stanice, další sněhoměrná lať s cedulkou je na vrcholu Trojmezná. Další najdete na louce u osady Markov (silnice Volary – Ktiš). Na Klatovsku najdete tuto cedulku v Keplech u běžeckých stop a poslední je na běžecké stopě kousek před Prameny Vltavy ve směru od Kvildy. Tabulku také nainstalujeme nově na sněhoměrnou lať v Modravě, která je vedle běžecké stopy Modrava – Rybárna – Javoří pila, v blízkosti nouzového nocoviště. Tabulku také nainstalujeme na sněhoměrnou lať těsně pod vrcholem Plechý směrem ke Stifterovu pomníku.

 

Na několika lokalitách se měří výška sněhu také pomocí ultrazvukového čidla a to na vrcholu Plechý, dále na Javoří pile, ve Spálenci u Zbytin a na Ptačím potoce pod Malou Mokrůvkou.

 

Ve spolupráci s Horskou službou, která nám bude na některých nedostupných lokalitách výšku sněhu měřit, Vám budeme přinášet informace o výšce sněhu na vrcholech Velká Mokrůvka či Blatný vrch.  Pracovníci informačního centra v Prášilech nám pravidelně měří výšku sněhu jak v Prášilech tak v lokalitě Gsenget.

 

Informace o výšce sněhu budou zveřejňovány vždy před víkendem, z vybraných lokalit provádíme aktualizaci na pocasi.sumava.eu denně. Celkem budeme mít údaje z více jak 55 šumavských lokalit a opět tak bude Šumava nejvíce monitorovaným českým pohořím, stejně jako loňskou zimu.

 

Mapa Šumavy s umístěním sněhoměrných latí pro zimu 2015/2016

 

Ukázka cedulky u vybraných sněhoměrných latí

(ir)