Obrovské rozdíly ve srážkách

Čerstvé západní proudění přineslo v neděli 29. listopadu 2015 z počátku trvalé sněžení, v nižších polohách déšť. Sněžení v podvečerních a nočních hodinách díky oteplení přešlo v déšť ve všech šumavských polohách. Po mnoha měsících Šumava zažila typické srážkové návětří a závětří, které přináší obrovské rozdíly ve srážkových úhrnech, což nejlépe dokumentuje snímek akumulace srážek převzatý z webu ČHMÚ.

 

Hraniční hřeben a Bavorský les dostal příděl srážek kolem 40 mm za 24 hod. (29.11. od 0:00 do 24:00), kdežto české podhůří Šumavy bylo doslova na suchu. Z české strany Šumavy hlásí nejvyšší srážkový úhrn Prášily 36 mm a Železná Ruda 22 mm, naopak zcela beze srážek byly Nihošovice u Volyně, Český Krumlov či Husinec.

 

I během posledního listopadového dne musíme na Šumavě počítat s trvalými a místy i vydatnými srážkami, které budou ve všech polohách dešťové. Během dne tak bude docházet k vzestupu toků odvodňujích Šumavu a to hlavně Vydry a Otavy, Teplé Vltavy a Blanice. Na první povodňový stupeň by se měla podle předpovědi hydrologů dostat řeka Otava.

 

Sněhová pokrývka bude vlivem silného větru a deště odtávat, 30. listopadu ráno měl nejvyšší sněhovou pokrývku Velký Javor 36 cm, Plechý 33 cm, Bučina hlásila 20 cm.

 

Akumulace srážek 29. listopadu 2015:

(ir)