Před frontou se výrazně oteplilo

9. února se před studenou frontou ve večerních hodinách začalo výrazně oteplovat. Kolem 21. až 22. hodiny tak teploty stouply na hodnoty, které bývají na Šumavě běžné v letních měsících. Například ve Volarech vystoupila teplota na 10,7°C, ve Vimperku – Homolce na 11,3°C, v Prachaticích dokonce na 12,4°C. Vysoké teploty zaznamenaly i horské stanice, na Horské Kvildě bylo večer až 7,6°C, na Rokytské slati vystoupila večer teplota na 7°C, na Plechém 5,3°C. Teplý vzduch, který byl studenou frontou tlačen byl relativně suchý, vlhkost začala klesat místy až k hodnotám kolem 45%, na frontě došlo k prudkému vzestupu.

 

S příchodem samotné fronty zesílil vítr, který například na Churáňově v nárazech přesáhl 21 m/s. Srážky byly z počátku dešťové, po ochlazení přešly ve sněhové. Nejvyšší srážkový úhrn zaznamenala do půlnoci na 10. února meteostanice v Nové Peci, kde spadlo přes 11 mm srážek. Do rána v horských polohách připadl nový sníh, náš německý spolupracovník naměřil 10. února ráno ve Finsterau 3 cm nového sněhu a celkovou výšku 22 cm, na nedaleké Bučině napadly také 3 cm a celková výška dosáhla v ranním termínu 40 cm. Na vrcholu Plechý napadly 4 cm sněhu a celková výška dosáhla 92 cm.

 

Sněžení bude pokračovat i během dne a to především v horských oblastech, teploty budou během dne klesat k nule, v horských polohách bude již celodenní mráz.

 

Frymburk po přechodu studené fronty:

 

Graf meteostanice Vimperk, kde dobře patrné výrazné večerní oteplení s poklesem vlhkosti:

 

Graf stanice Plechý, kde je patrné ochlazení a nárůst sněhové pokrývky až na 95 cm a následný pokles na 92 cm:

 

Souhrný graf stanic ČHMÚ, kde vidět oteplení a následný pokles teplot při přechodu fronty:

 

zdroj dat: ČHMÚ, http://finsterau.de, novapec.cz a vlastní síť meteostanic

(ir)