C – jako citron

Víte, kde hledat vitamin C? Budete překvapeni! 

 

Když se řekne vitamín C, spolehlivě sáhneme po citrusech. Asi nám to foneticky dává smysl, C – jako citron. Citrusové plody “céčko” samozřejmě obsahují, ale v porovnání s jinými potravinami jsou docela břídilové.

 

vitamin c

 

     Jakmile dostaneme rýmu nebo nás přepadne chřipka, obvykle si začneme ve zvýšené míře dopřávat spousty citronů. Některé z nás fandí medu a zázvoru (přiznávám, že i já), jiné homeopatikům a přírodním produktům. Je pravdou, že v případě klasického nachlazení nebo chřipky pomáhá jediné: pořádně se vypotit a nabrat sílu – a to i díky vhodným potravinám, které mají dostatek vitaminů, zejména výše uvedeného céčka. Ovšem pomyslným vítězem nejsou citrusy, ale docela jiní zabijáci virů. A nemusí jít zrovna o exotické ovoce nebo zeleninu, i v Česku jich najdeme hodně.

 

     A kde ho hledat? Máme pro vás deset překvapivých tipů vitaminem C přímo nabitých:

 

1) Červená paprika paprika1

Je nečekaným králem mezi potravinami s vysokou hodnotou “céčka”. Zkuste ji zachovat syrovou a nakrájejte si ji třeba do salátu nebo z ní udělejte lodičky naplněné vaší oblíbenou pomazánkou. Velkou míru vitaminu C obsahuje i její zelená kolegyně.

 

2) Nať petržele

Babičky věděly, proč petrželku sypou na polévku. Ale pozor, opravdu až na konec, když se nevaří, jinak byste o důležité látky přišli.

 

3) Černý rybíz

Nejste Maruška, takže ho v zimě asi čerstvý neseženete, ale pokud jste si udělali v létě zásoby do mrazáku, máte vyhráno. Dávejte si ho do ranního jogurtu a dostanete do sebe spoustu “céčka”!

 

4) Brokolice

Milovaná i nenáviděná. Pokud ji máte rádi, ale ne tak, abyste ji chroupali syrovou, zkuste obsah vitaminu C zachovat alespoň tím, že ji uděláte na páře a ne ve vodě.

 

5) Křen

Kdo by ho neměl rád čerstvě nastrouhaný k uzenému nebo dobrým párkům. V zimě ho seženete snadno a uděláte si doma výbornou štiplavou přílohu k masu, navíc plnou “céčka”.

 

6) Kapustazeli cervene

Každý ji nemusí, ale pokud ji vpašujete do výborných karbanátků nebo zimní minestrone, uvidíte, že vám ji slupnou i děti, ani nebudou vědět jak.

 

7) Kiwi

Mezi ovocem překvapivě vítězí tyto chlupaté plody. Mají tak vysoký obsah vitaminu C, že za sebou zanechávají všechny citrony a pomeranče.

 

8) Červené zelí

Tak to je zimní klasika, do které se nemusíme příliš nutit, zvlášť, když ho zakusujeme s propečenou kachnou. Klidně uberte knedlíků a přidejte zelí – pro linii i imunitu.

 

9) Játra Hovězí, telecí, vepřová i kuřecí.

Vyberte si, jaká máte rádi. Játra by na našem talíři čas od času neměla chybět, jsou velmi zdravá a mimo jiné i vynikající zásobárnou vitaminu C.

 

10) Koření

Je to trochu divné, ale je to tak. Vysoký obsah vitaminu C je v mnoha koření. Klidně si vyberte své oblíbené: muškátový květ, kmín, tymián, majoránka, skořice nebo mletý zázvor?  

 

Nebrečte… 🙂

Víte, že hněvem a pláčem se spotřebovává poměrně velké množství vitamínu C? Při silném výbuchu emocí můžete spálit až 3000 mg vitamínu.

 

logo-2logo sumava

 

 

 

 

 

 

 

{jcomments off}