Porotu zaujalo “chytré hraní ” pro nejmenší

Živnostnice Plzeňska provozuje klub chytrého hraní pro malé děti, nejlepší firma obrábí kovy, uspěla i horažďovická firma ATRIUM

 

vitezove pk

 

Nejlepší živnostnicí Plzeňského kraje se stala Šárka Škodová, která v Plzni otevřela unikátní zařízení pro vzdělávání nejmenších. Mezi firmami zvítězila společnost MATEX PM. Ta se zabývá zpracováním kovů špičkovou laserovou technikou. Vítězové devátého ročníku soutěží Vodafone Firma roku 2014 a GE Money Bank 2014 postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Plzeňský kraj.

 

zivnostnik roku
Vítězná živnostnice Plzeňska, která uspěla v konkurenci 216 soutěžících, přinesla do regionu unikátní metodu vzdělávání malých dětí s názvem „Play Wisely.“

Inspirací pro Šárku Škodovou byly především pokroky její postižené neteře, kterých použitím této metody dosahovala. Maminka tehdy již ročního syna se rozhodla skloubit svoje mateřské povinnosti s podnikáním. V Plzni založila Klub chytrého hraní Rubikon, ve kterém aplikuje zmíněnou metodu.

 

Se zařízením pro děti od čtyř měsíců do šesti let sklízí úspěchy po celém  kraji. „Spousta rodičů si myslí, že pracovat s malými dětmi nemá moc význam. Ale to vůbec není pravda. U nás se dětem snažíme dát takové podněty a impulzy, aby z nich rostly samostatné osobnosti. Až jednou budou mít nějaké sny a touhy, jako máme dneska my, aby byla jejich hlava připravená sama se rozhodnout za čím a kam jít,“ vysvětlila základy svojí činnosti Šárka Škodová.

 

Letos zatím zaznamenala 135 procentní nárůst nových klientů, přijala další lektorku a zavedla také službu dopoledního hlídání dětí. Výborných výsledků dosahuje také ve vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Mladá podnikatelka je hrdá na to, že se jí postupně podařilo překonat nedůvěru lidí a její klub dnes vyhledávají klienti převážně sami, nebo na základě doporučení od jiných spokojených rodičů.

 

U paní Škodové mě zaujal především její podnikatelský příběh. Zvolila si velmi zajímavý obor, který má sociální aspekt. Je sice teprve na začátku svého podnikání, ale všechno má skvěle rozběhnuté. Budu jí moc držet palce, aby byla úspěšná i v budoucnu a aby její činnost přinášela radost a pozitivní výsledky všem, kteří za ní přicházejí,“ řekla k rozhodnutí poroty Jana Hořejší, oblastní manažerka pro firemní bankovnictví GE Money Bank

 

Oceňuji společenský přínos podnikání vítězky. V Plzni se o ní už ví, získala i ocenění pro začínající podnikatele. Sama říká, že v podnikání je důležité dělat ho srdcem a nejen kvůli penězům. A to je mi sympatické,“ říká členka poroty Silvie Horáková, oblastní manažerka společnosti ČEZ.

 

Druhé místo obsadila majitelka kosmetického salonu Pavlína Klasnová. Podnikatelka z Klatov se specializuje hlavně na aromaterapii, je jednou z průkopnic tohoto oboru v České republice. Třetí příčku porota přidělila podnikateli v turistickém ruchu Milanovi Bocanovi, který v Konstantinových Lázních provozuje hotel Jitřenka.

 

firma a odpovedna

 

Nejlepší firmou Plzeňského kraje byla zvolena spolčenost MATEX PM. Ta se specializuje na zpracování kovových dílů laserovým paprskem a ve svém oboru patří k domácí i evropské špičce. Jde o vysoce odbornou firmu, ve které má téměř polovina pracovníků vysokoškolské vzdělání. Společnost se snaží neustále posouvat vpřed, inovace zavádí několikrát do roka. V řadě služeb je zatím jediným poskytovatelem v České republice.

 

firma roku
Technologie, které používáme, jsou poměrně nové, musíme tedy firmy, kterým je nabízíme přesvědčit, že výsledky naší práce jim něco přinesou. Abychom byli odborníky na to, co děláme, rozhodli jsme se investovat do vlastního vývojového a výzkumného centra. Vždy, když doděláme nějaký úkol, máme už v hlavě další projekty. Momentálně se zabýváme

navařováním 3D objektů a snažíme se rozvinout i oblast stavby laserových strojů. To znamená dodávání laserových zařízení na klíč,“ opisuje činnost společnosti jeden ze zakladatelů Stanislav Němeček. Firma má smělé plány do budoucna. V dlouhodobém horizontu by její vedení rádo otevřelo další poboček na evropské, možná i světové úrovni.

 

Výběr kvalitních zaměstnanců zajišťuje firmě Matex PM náskok před konkurenci. Ve svém oboru využívá celou řadu unikátních technologií a inovace zavádí několikrát do roka. Oceňuji také přístup k zákazníkům, zejména garanci kvality a znalosti v oboru,zhodnotila Martina Lešová, regionální manažerka pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Czech Republic.

 

I druhá nejlepší firma Plzeňského kraje pracuje s kovy. COMTES FHT se zabývá výzkumem a vývojem kovových materiálů a technologií jejích zpracování. Kromě druhého místa získala společnost z Dobřan i ocenění Vodafone Odpovědná firma roku 2014 Plzeňského kraje.

 

Firma COMTES FHT získala toto ocenění především díky přístupu ke svým zaměstnancům, kteří mají kromě pestré a kreativní pracovní náplně také pružnou pracovní dobu a finanční benefity. Účastní se zahraničních konferencí po celém světě. Firma je zodpovědná vůči městu Dobřany. Podporuje řadu zdejších aktivit, umožňuje školám prohlídky provozu a je zodpovědná i vůči životnímu prostředí,“ vysvětlila Martina Lešová ze společnosti Vodafone.

 

Třetí místo obsadila firma A T R I U M z Horažďovic, která realizuje výstavbu individuálních dřevostaveb pro rodinné bydlení i pro podnikání a občanskou vybavenost.

atrium

 

Slavnostní vyhlášení celostátních vítězů soutěží Vodafone Firma roku 2014, GE Money Bank Živnostník roku 2014 i Vodafone Odpovědná firma roku 2014 proběhne 9. prosince v Praze. Zároveň bude vyhlášena celorepubliková kategorie GE Money Bank Inovátor roku 2014, která oceňuje inovace uvedené do praxe.

 

GE Money Bank Živnostník roku Plzeňského kraje 2014:

1. Šárka Śkodová (Plzeň), 2. Pavlína Klasnová (Klatovy), 3. Milan Bocan (Konstantinovy Lázně)

 

Vodafone Firma roku Plzeňského kraje 2014:

1. Matex PM (Plzeň), 2. Comtes FHT (Dobřany), 3. A T R I U M (Horažďovice)

 

Vodafone Odpovědná firma Plzeňského kraje 2014:

Comtes FHT ( Dobřany)

 

-tz, red-

***

Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2014 je společnost Vodafone Czech Republic a.s. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2014 je GE Money Bank. Partnerem soutěží je společnost Seznam.cz. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ČEZ. Mediálními partnery soutěží jsou Česká televize a Český rozhlas 1 – Radiožurnál. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu projektu dále poskytli hejtmani krajů ČR.