Oteplovat se bude jen velmi pozvolna

Víkendové počasí si musel snad každý pochvalovat. Slunečné a velmi teplé počasí využili lidé všelijak. Někteří připravovali zahrady či zahrádky na zimu, jiní vyrazili do přírody. Teploty stoupaly k 20°C, bylo nadprůměrně teplo. Málokdo o víkendu věřil předpovědi počasí, která slibovala průdké ochlazení a první sněhové vločky.

 

Oproti víkendu bylo v pondělí pošmourné počasí, zataženo, mlhavo, ale stále nadprůměrně teplo, maxima stoupala i přes 15°C, v horských polohách byly teploty kolem 10°C. K večeru se přidal déšť. Úterý přineslo mlhy, které se brzy rozpustily, již dopoledne však začala přibývat oblačnost. V úterý večer přešla přes Volarsko a Lipensko bouřka s přívalovým deštěm. Krátce před půlnocí dorazila studená fronta, při jejímž přechodu dosahoval vítr v nárazech rychlosti kolem 70 km/hod, maximální náraz byl naměřen na stanici Velký Javor 126 km/hod. Dešťové srážky ve středu ráno postupně v horských polohách přešly ve sněhové, sněžilo nad 1000 metry nad mořem, přechodně i kolem 750 metrů n.m., přechodné sněžení bylo zaznamenáno například ve Volarech. V odpoledních hodinách byla souvislá sněhová pokrývka nad 1000 metry n.m., Velký Javor hlásil 8 cm.

 

V noci na čtvrtek srážky postupně zesilovaly, V horských polohách během večera přecházelo sněžení v déšť, místy vydatný. nejvíce srážek spadlo na Žleleznorudsku. V dopoledních hodinách srážek postupně ubývalo, na obloze však zůstalo zataženo. Hodně oblačnosti vydrží až do večerních hodin. Maximální čtvrteční teploty vystoupí na 7°C až 11°C. I v pátek bude zataženo, přechodně oblačno, občas přeháňky nebo mrholení. Denní teploty od 7°C do 10°C. 

 

V sobotu bude většinou zataženo, mlhavo, postupně a to hlavně na horách až polojasno. Denní teploty od 6°C do 10°C, ranní minima mezi 4°C až 1°C, místy hlavně na horách teploty kolem -2°C. V neděli zataženo, mlhavo, odpoledne až polojasno a to zejména v horských oblastech. Denní teploty od 7°C do 11°C. 

 

Od pondělí bude nadále převládat inverzní počasí, většinou zataženo a mlhavo, na horách slunečno. Denní teploty kolem 11°C, při celodenní mlze jen kolem 7°C. 

 

 

(ir)