policie

Policejní týden souhrnem

Policejní práce na Prachaticku ve dnech 24.10. – 18.10.

 

24.10.

Taktického cvičení složek IZS a NP Šumava, které se konalo ve čtvrtek 23. října 2014, se zúčastnili také policisté z Územního odboru Prachatice. Námětem cvičení byl požár lesního porostu v blízkosti hotelu Alpská vyhlídka na Bučině. V důsledku dlouhodobého sucha a proudění větru dochází k postupnému pozemnímu i korunovému šíření požáru v lesním porostu a k přímému ohrožení hotelového komplexu. V hotelu se nachází 25 osob, z toho 5 osob je lehce popáleno a intoxikováno zplodinami z hoření. Při průzkumu zasažené oblasti lesa je nalezena jedna osoba v bezvědomí. Operační důstojníci HZS Jihočeského kraje vyhlásili poplach jednotlivým složkám IZS, které pak postupně přijížděly na místo události a operativně celou událost společně řešily.

 

 

 

24.10.

Volarští policisté sdělili podezření 24letému muži z Volarska z přečinu výtržnictví. Podezřelý začátkem července 2014 vnikl do uzavřeného nonstop baru ve Volarech, následně otevřel vchodové dveře, aby mohl dovnitř vpustit i další nezjištěný počet osob. Podezřelý po otevření dveří ihned zaútočil pěstmi na jednoho muže, který mu chtěl záměr překazit, ten však upadl na zem, kde ho podezřelý ještě chytil za vlasy a tahal s ním po zemi. Poškozený utrpěl hematom v oblasti levé části hrudi. Zranění si naštěstí nevyžádalo lékařské ošetření. Další prověřování provádí volarští policisté ve zkráceném přípravném řízení, proto se výtržník bude ze svého jednání již v brzké době zodpovídat před soudem.

 

 

 

23.10.

Prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže. Dosud neznámý pachatel se z neděle na pondělí vloupal do zázemí šaten u hokejbalového hřiště v obci Žernovice. Pachatel se vloupal do šatny hostů, následně vnikl do místnosti rozhodčích a nakonec i do občerstvení, ze kterého odcizil elektrický ohřívač rohlíků, elektrický ohřívač párků, elektrický gril, láhev rumu, 24 kusů lahví Coca-Cola, 50 kusů 0,5 l lahví piva a 2 kusy přepravek na pivo. Dále se pachatel vloupal do šatny domácích, ze které odcizil sportovní tašku značky Easton, čímž poškozené organizaci způsobil škodu za nejméně 10 000 korun. Prachatičtí policisté na místě provedli ohledání místa činu a po pachateli intenzivně pátrají.

 

 

 

23.10.

Prachatičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu poškození cizí věci. Dosud neznámý pachatel poškodil začátkem října 2014 osobní vozidlo VW Caddy, které bylo zaparkované před domem v Prachaticích. Pachatel vozidlo poškodil tak, že neznámým předmětem na pravých zadních posuvných dveřích vyryl rýhu, sahající od poloviny dveří až na konec pravého zadního blatníku a zadnímu světlu, čímž majiteli způsobil škodu za téměř 24 000 korun. Případ dále prověřují prachatičtí policisté, kteří po pachateli intenzivně pátrají.

 

 

 

22.10.

Vimperští policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Dosud neznámý pachatel se během srpna až října 2014 vloupal do rekreační chalupy v obci Vacov, část Čábuze, ze které následně odcizil různé zahradní a dílenské nářadí. Majiteli tak vznikla škoda za téměř 25 000 korun. Vimperští policisté na místě provedli ohledání místa činu a po pachateli intenzivně pátrají.

 

 

 

22.10.

V pondělí v nočních hodinách došlo na silnici II. třídy číslo 122, v katastru obce Malovice, k dopravní nehodě nákladního vozidla Scania s připojeným návěsem. Z dopravní nehody je důvodně podezřelý cizinec, řidič nákladního vozidla, který v uvedeném místě nedbal zvýšené opatrnosti, najel na nezpevněnou krajnici, která se pod vahou nákladní soupravy uvolnila a nákladní vozidlo s návěsem sjelo do silničního vodotoku. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob. Řidiči policisté naměřili téměř jedno promile alkoholu v dechu. Dále policisté zjistili, že řidič nedodržel zákonem stanovenou dobu odpočinku mezi řízením, za což mu byla uložena kauce ve výši 20 000 korun. Hmotná škoda na vozidle, komunikaci a vodotoku je odhadem 80 000 korun. Další prověřování provádí dopravní policisté.

 

 

 

21.10.

Prachatičtí policisté sdělili podezření 46letému muži z Českobudějovicka z přečinu zanedbání povinné výživy. Podezřelý si od února 2008 do září 2014, vyjma období od června 2010 do prosince 2012, kdy byl ve výkonu trestu odnětí svobody,  neplnil svou vyživovací povinnost na své dva syny, ačkoliv mu tuto povinnost určil rozsudkem okresní soud. Za rozhodné období vznikla neplacením výživného škoda za více jak 90 000 korun. Další prověřování provádí prachatičtí policisté formou zkráceného přípravného řízení.

 

 

 

20.10.

Prachatičtí dopravní policisté sdělili podezření 41letému muži z Prachaticka z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Podezřelý muž se v pátek odpoledne při řízení osobního vozidla Škoda Forman nechoval ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní a plně se nevěnoval řízení, následkem čehož narazil v obci Zálezly s vozidlem do domu. Dopravní nehoda si naštěstí nevyžádala žádné zranění. Hmotná škoda je nejméně 5 000 korun. Dopravní policisté muži na místě přístrojem Dräger naměřili nejméně jedno a půl promile alkoholu v dechu. Dále zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění a že řídil neregistrované vozidlo. Další prověřování provádí dopravní policisté.

 

 

 

20.10.

Netoličtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinů krádeže, poškození cizí věci a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Dosud neznámý pachatel se včera okolo půl třetí odpoledne vloupal do osobního vozidla, které bylo zaparkované u hřbitova v Netolicích. Po návratu k vozidlu bylo ihned řidiči zřejmé, že jeho vozidlo navštívil zloděj. Dvě skleněné výplně pravých bočních dveří byly rozbité a z vozidla zmizely obě dámské kabelky s finanční hotovostí a platební kartou. Pachatel svým jednáním způsobil škodu za více jak 13 000 korun. Další prověřování provádí netoličtí policisté, kteří po pachateli intenzivně pátrají.

 

 

 

19.10.

Netoličtí policisté vyjížděli ve středu po třiadvacáté hodině do jedné obce na Prachaticku, na základě telefonického oznámení 43letého muže z Prachaticka na tísňovou linku Policie České republiky 158, ve kterém uvedl, že ho doma napadá přítelkyně. Když policisté dorazili na místo, muž nejprve odmítal za nimi vyjít ven, následně sice vyšel, ale tvrdil jim, že nic řešit nechce, ať jedou pryč, že se nic nestalo. Vzhledem k tomu, že policisté promarnili čas zbytečným výjezdem, hrozí nyní podezřelému sankce až do výše 200 000 tisíc korun. Netoličtí policisté věc zaevidovali jako přestupek zlomyslného volání na číslo tísňového volání, podle Zákona o elektronických komunikacích číslo 127/2005 Sb., který budou oznamovat na Český telekomunikační úřad k projednání.

 

 

(pcr)