Školy bez hranic již téměř čtvrt století

Gymnázium Sušice – Realschule Bad Kötzting

 

Již téměř 24 let trvá spolupráce Gymnázia Sušice a partnerské školy Realschule Bad Kötzting ze SRN. Za tuto logo gymsusice
dobu se uskutečnilo mnoho společných akcí s cílem procvičit si cizí jazyky, poznávat nejen kulturu a přírodní krásy, ale i běžný život a mentalitu obyvatel sousední země.

 

V poslední době se obě školy zaměřily na realizaci společných vzdělávacích projektů. Patří mezi ně čtyřdenní pobyt mapující střetávání české a německé kultury v Praze nebo třídenní projekt, který se uskutečnil v Mnichově. Zde se účastníci seznámili s historickými památkami města, s využitím špičkových multimédií ve filmovém studiu Bavaria nebo s robotizací výroby ve firmě BMW. Zajímavá byla také návštěva Bavorského zemského sněmu.

 

Další akcí byl třídenní projekt nazvaný Náš region v proměnách času. Společně jsme poznávali zajímavé památky, významné osobnosti, řemesla, tradice a přírodu západních a jižních Čech v kontrastu s moderní dobou a se současným vývojem vědy a techniky.

 

Zatím poslední česko-německou akcí uskutečněnou na začátku letošního října byl třídenní pobyt v Bavorsku. Zahrnoval pěší turistiku v Bavorském lese na Hoher Bogen, odvážní využili na zpáteční cestu do údolí jízdu na bobové dráze. Svoji odvahu a obratnost jsme si vyzkoušeli také v lanovém parku v Schönbergu a nechyběla ani procházka po stezce v korunách stromů v Neuschönau. Na programu byla rovněž jazyková animace a týmové aktivity pod vedením pracovníků Tandemu Regensburg, Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže. Během pobytu v Kötztingu jsme se gymprojekty podzim2014 52
ještě setkali se starostou města panem Markusem Hofmannen a s paní Isolde Emberger, která zastupuje Bad Kötzting ve sdružení měst Dougelage. Projekt jsme zakončili prohlídkou historického Regensburgu a památníku Walhalla, který nechal postavit v 19. století král Ludvík I. Bavorský jako památník významných německých osobností.

 

 

Projekty spontánně přispěly ke zdokonalení našich cizojazyčných znalostí a k odbourávání bariéry při vzájemné komunikaci, přinesly nám nové poznatky a zkušenosti, které uplatníme při dalším studiu i profesní přípravě. V neposlední řadě jsme si našli nové přátele, s nimiž se třeba v budoucnosti setkáme i jako kolegové v jedné nadnárodní firmě.

Studenti Gymnázia Sušice 

 

VELKOU „PROJEKTOVOU“ FOTOGALERII

NAJDETE >>>ZDE<<<

 

——————————————————————————————————————————————————————————

Projekty byly spolufinancovány z Fondu česko-německé budoucnosti,

nebo z Dispozičního fondu z Programu přeshraniční spolupráce.

 

logo-1                logo3     logoeu bavorsko

 

——————————————————————————————————————————————————————————

 

Podzimní projekt je pokračováním společných akcí (již na jaře němečtí studenti absolvovali několikadenní exkurzi v jižních a západních Čechách). Spolupráce, která je důležitá nejen v rámci výuky, zdolávání jazykových bariér, ale svou roli hraje i v poznávání kultur a mezilidských vztazích, bude pokračovat dalšími akcemi. Zprávy a fotoreporty z nich vám rádi přineseme také na našich stránkách.