Neděle plná slunce a tepla

Ten kdo vyrazil v neděli 23. listopadu na Šumavu, neudělal rozhodně chybu. Šumavské podhůří bylo zalito nízkou oblačností a teploty vystoupily sotva na 3°C, v horských polohách však panovalo zcela jiné počasí. Nádherně modrá obloha bez jediného mráčku a teploty, které často přesahovaly 10°C, místy se dostaly i nad 14°C, jako na Rokytské slati nebo na Březníku. 

 

Vyrazili jsme s fotoaparátem na Modravu a prošli trasu přes Cikánskou slať na Březník. Už na Modravě byla po poledni příjemná teplota 9°C nad nulou, s každým výškovým metrem však bylo tepleji, pod Modravskou horou teplota byla o několik stupňů vyšší. Ochladilo se jen přechodně na Cikánské slati, při dalším stoupání kolem Studené hory k Březníku teplota opět stoupala a začal se objevovat sníh, sporadicky od 1120 metrů, od výšky 1200 metrů však ležela souvislá sněhová pokrývka o výšce cca 8 cm, která i přes vysoké teploty zde odtává velmi pomalu. Až při klesání k Březníku sněhová pokrývka ubývala a na samotném Březníku už ležely jen poslední flíčky bílé hmoty. Svah u Březnické hájenky je nakloněn na jih a díky teplotě vysoko nad 10°C neměl sníh šanci před slunečními paprsky obstát. 

 

Zima tak zatím nenastala ani v nejvyšších šumavských partiích. Teplý vzduch, proudící ve vyšších vrstvách atmosféry, jasně dává najevo, že podzim zimě vládu zatím nepředal. Nádherné počasí ale moc turistů nepřilákalo.

 

Snímky z 23. listopadu od Modravy přes Cikánskou slať na Březník:

{gallery}pocasi/2014/11/11_23_breznik{/gallery}  

 

(ir)