Pětka je zdravá! Nevěříte?

Rozhodně tahle pětka, kterou dnes  můžete “konzumovat” prostřednictvím fotografií, si za významem titulku o zdraví  stojí.

 

Abychom ale nemátli rodiče a neponoukali děti k úhybným  školním manévrům, raději hned vše vysvětlíme:  ZDRAVÁ PĚTKA je benefiční program Nadačního fondu Albert, který se zaměřuje na zdravý životní styl, především v oblasti stravování – DEJ SI  ZDRAVOU PĚTKU V JÍDELNÍČKU, AŤ MÁŠ ENERGII NA JEDNIČKY, je jedním z jeho sloganů.  A právě tenhle nadační fond inspiroval Mgr. Janu Doležalovou a “její” děti ze ZŠ Smetanova k projektovému Týdnu zdravé výživy. Na pomoc si přizvali lektorku z programu Zdravá pětka Blanku Musilovou, která dětem z prvního stupně pomáhala, v rámci výukového bloku Škola Zdravé pětky, poodhalit  výborné chutě zdravé výživy a motivovala je ke správnému  stravování.

Celý projektový týden probíhal v režii žákovské Cestovní kanceláře Labuť a tak samozřejmě nebyla nouze o legraci ani o reálné kulinářské zážitky. Aby se o jídle jen nemluvilo, vyrazili mladí  kuchtíci a strávníci do cvičné školní kuchyně, kde si vlastnoručně připravili  bezlepkové banánové omeletky se skořicí.

Cestovní kancelář Labuť, jako správný pořadatel, neošidila ani poslední výukovou hodinu – právě naopak! Pro své spolužáky si děti připravily zajímavý program v podobě vzdělávací hry na interaktivní tabuli, nebo hodinu na téma zdravé výživy s použitím metody CLIL (obsahově a jazykově integrované učení) v angličtině. V některých třídách se děti bavily deskovou hrou Zdravá pětka, která prověřila, co všechno se dokázaly o zdravém jídle naučit.

 

A teď už se konečně dostáváme k těm opravdovým “baštám”

Doprovodnou akcí, vyhlášenou na tento týden, byla soutěž o nejzdravější, nejkrásnější a nejchutnější svačinu, kterou si žáci nosí do školy. “Kdybychom dopředu tušili, jaké svačinky připraví maminky našich žáků, určitě bychom zvažovali vydání školní kuchařky,” říká Jana Doležalová. (pozn. red. – to vůbec není špatný nápad, určitě by se našel někdo, kdo by s vydáním  pomohl a jistě by se “zdravá školní” kuchařka stala inspirací ostatním, nebo  možná i motivací k soutěži?) Porota složená ze žáků cestovní kanceláře měla opravdu těžký, téměř nadlidský, úkol – vybrat pouze pět svačin, které byly oceněny. Soudě podle fotografií vítězných svačinek (hmm, to by si jeden hned ‘našrouboval’ chuť k jídlu…), opravdu nebylo lehké  rozhodovat se  mezi chutí, vůní, vzhledem, úpravou, vhodností doplňků, uměleckým pojetím…

 

P1010158

 

 

P1010220

 

P1010240

 

P1010251

 

P1030942

 

Po uvážlivém rozhodování, rozboru a dohadech se porota shodla na NEJLEPŠÍ ZDRAVÉ PĚTCE:

1. místo – ovocný koš – (od společnosti FLOP)- Nela Sovová – 2. B

2. místo – večeře v Hotelu Zlatá Hvězda – Nela Štrbáková – 4. třída

3. místo – ovocný koš (od vimperské Jednoty) – Daniel Malý – 5. třída

4. místo – ovocný koš (od vimperské Jednoty) – Pavlína Vozobulová – 3. třída

5. místo – kuchařka Zlaté Pětky – Matyáš Vondráček – 5. třída

GRATULUJEME!

 

 Doprovodná fotogalerie k aktivitám (a vyhlášení vítězů) dětí z I. stupně – chutnalo jim a ještě se dobře bavily…

{gallery}vimperk/2014/11_listopad/prvni_stupen/{/gallery}

 

 

A co čekalo na žáky druhého stupně? Ti nedostali ani ochutnat?

“Ani oni nebyli ochuzeni, pro ně byl připraven jiný, neméně lákavý program,” upřesňuje Mgr. Jana Doležalová a  dodává:

“Program Párty se Zdravou Pětkou, což byla dvouhodinová lekce přípravy studeného party pohoštění, měl velký úspěch. Nejdříve bylo dětem naservírováno něco vědomostí a znalostí  o kombinaci zdravých potravin a chutí, učili se jednoduché triky ze studené kuchyně i zásady správného stolování a pak si nadšení kuchtíci sami připravili občerstvení o pěti chodech, které nakonec s velkou chutí snědli.

P1010296

Navíc organizátoři z cestovní kanceláře zajistili pro svoje spolužáky z druhého stupně dvě velice zajímavé akce. Jednou z nich byla beseda ve Zdravíčku, kterou si pro ně připravila paní Harantová. Dozvěděli se tu hodně zajímavého o pitném režimu i o stravování vůbec. Nad vším se nesla jedna důležitá myšlenka – Poslouchej svoje tělo, a ono si řekne, co potřebuje.

 

hvezda zdravicko 1

Na exkurzi do Hotelu Zlatá Hvězda se původně žáci vydali, alby zjistili, jak se připravuje jídlo v restauracích a jak se v nich  stravuje český strávník. Čekalo je milé překvapení, neboť manželé Kutilovi se našim žákům pozorně věnovali –  jako přídavek jim ukázali všechny taje budovy vonící historií od roku 1833, kdy hotel vznikl. Provedli je zázemím, kam se běžný host nedostane a jako odměnu si mohli zahrát bowling, protože ke zdravému životnímu stylu jistě patří i pohyb a sport.

 

Mottem celého týdne byla zdravá výživa. Cesta, která vedla k naplnění cílů, byla pestrá – výukové programy, vaření, soutěž o nejzdravější a nejchutnější svačinu, beseda ve Zdravíčku, exkurze v Hotelu Zlaté Hvězda. Díky tomu byl cíl beze zbytku splněn. Hodiny práce a prvních zkušeností při organizaci celé akce mají za sebou žáci žákovské Cestovní kanceláře Labuť. A právě díky nim se celá akce zdařila. Všichni si zaslouží poděkování.”

 

– jd, red-

{gallery}vimperk/2014/11_listopad/zdrave_svacinky_II/{/gallery}